Масачузетс прие милионерски данък. Сега приходите плащат за безплатни обществени училищни обеди.

...
Всяко дете в Масачузетс ще получи безплатен обяд, платен от
Коментари Харесай

Всяко дете в Масачузетс ще получи безплатен обяд, платен от приходите от нов държавен данък върху милионерите.

Ново 4 % данък върху най-богатите жители на щата ще съставлява 1 милиард долара от фискалния бюджет на щата от 56 милиарда долара за 2024 г., според държавни документи. Част от тези средства ще бъдат използвани за предоставяне на всички ученици от държавните училища на безплатна храна през седмицата, според State House News Service.

Новият данък, който беше одобрен от избирателите миналата година и влезе в сила през 2023 г., важи за жителите на Масачузетс с доходи над 1 милион долара. Новият данък добавя допълнителни 4% върху печалбите над този праг, което прави ставката на данъка върху доходите на щата една от най-високите в САЩ 

предложените данъци върху богатството, с цел финансиране на социални програми като безплатен обяд в училище за деца. Привържениците на данъците върху богатството твърдят, че най-богатите американци са увеличили богатството си отчасти благодарение на данъчните облекчения, които не са достъпни за семействата от ниската и средната класа, и следователно са необходими допълнителни данъци за богатите.

С новия си бюджет, който беше подписан от губернатор Маура Хийли миналата седмица, Масачузетс вече е седмият щат, който предоставя безплатни училищни обеди на децата след изтичането на финансирането за COVID-19 за безплатна храна в училище.

"[ Безплатната универсална училищна храна буквално ще промени животите, точка“, каза конгресменът Джим Макгавърн, демократ от Масачузетс, в изявление по-рано този месец. „Никое дете в Масачузетс никога няма да се чуди как да изкара учебния ден на празен стомах.“

Разходи за грижи за деца и мостове

От данъка върху богатството 1 милиард долара нови приходи, около 524 милиона долара ще бъдат насочени към образование, включително предоставяне на безплатен обяд в училище, както и разширяване на достъпа до детски грижи и финансова помощ за студенти, според кабинета на губернатора. Останалата част от данъка на милионера ще финансира транспортни инициативи, включително работа по мостове и масов транспорт.

Гаранцията за безплатни училищни обеди в Масачузетс идва в подходящ момент за семейства с бюджети, изтощени от инфлацията и като храна несигурността нараства.

В края на миналата година изтече програма за облекчаване на пандемията от Covid-19, която финансира безплатна закуска и обяд за ученици в САЩ, подновявайки финансовите затруднения и опасенията за глад за много американски семейства. Защитниците на борбата с глада призоваха законодателите да разширят програмите за хранене в училище, отбелязвайки, че изследвания показват, че гладът може да навреди на представянето на детето в училище.

Проучване от май на Greater Boston Food Bank установи, че 33% от Масачузетс домакинствата са имали хранителна несигурност през 2022 г. 

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР