Всяко десето дете у нас е останало без задължителните ваксини

...
Всяко десето дете у нас е останало без задължителните ваксини
Коментари Харесай

Всяко десето дете у нас е без ваксини

Всяко десето дете у нас е останало без наложителните ваксини през 2021 година. Това излиза наяве от изнесените данни от Националния център по публично здраве и разбори.

Тревожните данни демонстрират, че 10.5% от новородените са пропуснали имунизацията си за дифтерия-тетанус-коклюш, което слага живота им на сериозен риск. Същият % от българчетата нямат ваксина против полиомиелит, макар че вирусното заболяване предизвиква парализа при 1 на 200 инфектирани, а сред 5 и 10% умират вследствие на парализа на дихателната мускулатура.

Всяко десето дете е пропуснало и имунизациите против хемофилус инфлуенце вид Б, хепатит Б, морбили-паротит-рубеола, както и пневмококови инфекции.

Спрямо миналата година неимунизираните деца нарастват с 3-4%, а по отношение на интервала преди пандемията – с към 5 на 100.

Според медиците антиваксърските настройки, които се образуваха у нас около COVID-19, са причина и за отхвърли от останалите имунизации.

Наскоро доктор Костадин Сотиров, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област, предизвести, че това може да аргументи зараза, надалеч по-тежка от ковид.

„ Болен от коклюш заразява 17 души, а от морбили - 90. Тези заболявания не са изчезнали, само че до момента сме били защитени от тях, по тази причина и са вписани в наложителния имунизационен календар. Все отново се намират хора, които желаят да се откажат от нея “, уточни пред TrafficNews доктор Сотиров.

Специалистът съобщи, че през последните години светът отначало се е сблъскал с заплахата от прогресивна заболеваемост от морбили.

„ Ако тези антиваксърски настройки не престават да се разрастват безпочвено, не е изключено да се стигне до зараза от полиомиелит и дифтерия. Аз съм от поколението на старите лекари, само че към момента не съм виждал болен нито от едната, нито от другата болест. Ние нямаме практическия опит да лекуваме тези болести. Това води до късно диагностициране на болните и сами разбирате какво следва нататък “, добави експертът.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР