Всяко австрийско домакинство, което има редовен договор с електроснабдителна компания,

...
Всяко австрийско домакинство, което има редовен договор с електроснабдителна компания,
Коментари Харесай

Австрия задейства спирачка на цената на битовия ток


Всяко австрийско домакинство, което има постоянен контракт с електроснабдителна компания, от на следващия ден ще бъде подпомагано от държавното управление. Това става допустимо, защото от 1 декември стартира да работи " спирачка " на цената на електрическата енергия. От тази мярка семействата ще спестят за година до 500 евро, съобщи през днешния ден на конференция министърът на финансите Магнус Брунер, написа Българска телеграфна агенция.

Базовият модел планува поддръжка за най-много тричленни семейства, които използват до 2900 киловатчаса годишно. Според държавното управление това възлиза на към 80 % от средностатистическото ползване. " Спирачката " се задейства при цена на тока над 10 цента на киловатчас. Горната граница е сложена на 40 цента на киловатчас, което значи, че при такава и по-висока цена потребителят получава 30 цента отплата от страната. 

Потреблението над избрания предел ще се заплаща по пазарните цени. Подкрепено ще бъде потреблението както на непрекъснатия адрес, по този начин и спомагателните адреси - на вилни и други парцели на жителите. Според министъра на финансите този модел ще укроти инфлацията, ще облекчи финансово жителите и ще сътвори условия за блян към икономисване. За семействата с повече от трима членове ще бъде повишен лимитът, само че детайлите занапред ще се създават. Министър Брунер заяви още, че те ще бъдат оповестени най-късно напролет. Идеята е за всеки спомагателен член лимитът да бъде повишен с 350 киловатчаса годишно, които да се дотират с 30 цента. Това ще облекчи семейството с още 100 евро годишно.

" Спирачката " на цената на тока е бърз и елементарен метод за поддръжка, която се отнася за всички. Освен това страната ще поеме 75 % от разноските за електропреносна мрежа за социалнослабите семейства, от което ще се възползват 300 000 души. " Спирачката " ще бъде в действие до юни 2024 година

Предложената от някои ръководители на австрийски провинции " спирачка " и за цената на газа за семействата, беше отхвърлена от финансовия министър с аргумента, че не е целесъобразна и обстановката е друга от тази в Германия, където е призната такава мярка. Австрийското държавно управление ще проучва непрекъснато по какъв начин " спирачката " на цената на газа в Германия се отразява на австрийските предприятия, добави Брунер. Правителството още веднъж сложи въпроса за намиране на европейско решение.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР