Всякакво раздаване на пари в бъдеще трябва да се комбинира

...
Всякакво раздаване на пари в бъдеще трябва да се комбинира
Коментари Харесай

Николай Василев предупреди: Всяко раздаване на пари трябва да се комбинира с реформи

" Всякакво разпределяне на пари в бъдеще би трябвало да се комбинира с фрапантни промени в бюджетната сфера ". Това съобщи пред БНР някогашният министър на стопанската система, на превоза и някогашен вицепремиер Николай Василев.

Той сподели още, че в случай че би трябвало в страната на някого най-вече да се усилват заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските служащи. " Държавата харчи прекомерно доста, а няма никакви промени. Реформите са заплашителен недостиг, а в последните години следим безпорядък и популизъм ", сподели още Василев.

Според него обаче икономическото положение на страната въпреки всичко е положително и " се движим напред и няма криза ". Николай Василев разяснява, че има потребност от голяма промяна във висшето обучение: " То е едно от най-слабите звена в нашето общество и съществена причина за демографската рецесия. Когато младежи отиват в чужбина да учат, а може и вечно, ето я демографската рецесия. Университетите би трябвало да са по-малко, местата да са по-малко, структурата на специалностите би трябвало да е по-различна, отговаряща на потребностите на пазара на труда, да се борим за повече задгранични студенти, с цел да си запълним университетите, и двойни заплати за преподавателите. Но не преди избори, а през всички последващи бюджети с новаторски държавни управления ".

По думите на Василев поради неналичието на политическа непоклатимост България изпуска големи благоприятни условия.

" През 2005 година, когато бях в държавното управление, мислехме, че през 2009 година ще сме в еврозоната. Сега не мога да кажа дали сме по-близо до еврозоната, или не сме ", разяснява той.

Бившият вицепремиер и министър на стопанската система дефинира инфлацията като едвам четвъртия фактор, забавящ приемането на еврото в България:

" На трето място поставям огромния проблем с това, че влязохме в сивия лист за финансиране на интернационалния тероризъм и прането на пари. На второ място е казусът с недостига, който отново се връща като бумеранг.... На първо място е политическа воля, която не е декларирана откровено след държавните управления, които вкараха България в Европейски Съюз, а от този момент е все мрън, мрън.... Нито едно държавно управление не направи никаква осведомителна акция. Чуват се единствено гласовете на хората, които приказват лъжи, само че са против еврозоната. Техният глас се чува ".

Николай Василев съобщи, че значимо за България е да има " обикновено и умерено държавно управление, което да възстановява и успокои страната ":

" Не чакам кой знае какви политически катаклизми в Европейския парламент, а в българското Народно заседание чакам най-сетне да се сформира устойчиво държавно управление с ясно болшинство, което да изкара 4-годишен мандат ".
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР