Всяка втора акушерка у нас е на възраст над 58

...
Всяка втора акушерка у нас е на възраст над 58
Коментари Харесай

Пенсионерки ни израждат бебетата

Всяка втора акушерка у нас е на възраст над 58 години, а ползата към специалността спада непрестанно. Същото се отнася и за медицинските сестри, които всеобщо не доближават, сигнализират от Асоциацията на експертите по здравни грижи.

Ниските заплати, които получават тези толкоз значими фрагменти в опазването на здравето,  принуждават огромна част от тях да си търсят работа в страните от Западна Европа, където взимат с пъти повече пари. У нас специалността е непривлекателна за младежите. Средната заплата на тези експерти едвам стига до 900 лв. с всички добавки за наряди и нощен труд. Ако обстановката не се промени, до 10 години ще има цялостен дефицит на фрагменти. Странно е, че частните лечебни заведения у нас се множат и просперират, а медицинският личен състав е на изгубване поради ниските приходи, разясняват експертите в сектора.

В момента у нас работят малко над 26 000 медицински сестри, като в последните години са намалели с 30 000, в случай че броят на лечебните заведения непрестанно пораства. Акушерките пък са едвам 4000, като 1000 от тях би трябвало да се пенсионират още тази година. Средната възраст на медицинските сестри у нас е 53 години, а на акушерките  - 51. 

Заради дефицита на фрагменти някои от експертите по здравни грижи работят по на две или повече места. Медицинските сестри и акушерките обаче не считат да дочакат края на своите значими специалности със скръстени ръце. За професионалния си празник на 12 май те провеждат народен протестен протест.  Той ще се организира от 11.00 часа на площад " Независимост " в столицата.

Повече от 100 експерти по здравни грижи от Пловдив са декларирали присъединяване в митинга.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР