Всяка война е ужасна и двете страни използват средства, които

...
Всяка война е ужасна и двете страни използват средства, които
Коментари Харесай

Станишев: За Шенген и еврозоната трябва да работят институциите и политическите партии

" Всяка война е ужасна и двете страни употребяват средства, които са надалеч даже от класическия боен спор. Европейски Съюз прави извънредно доста, с цел да поддържа Украйна. Ако не бяха финансовата и филантропичната помощ, военната помощ, глобите във връзка с Русия, несъмнено войната към този момент щеше да е завършила с разрушаването на Украйна. Наред с това, оказвайки поддръжка на Украйна, като план на мира, Европейски Съюз би трябвало да търси всяка опция за политическо решение и преустановяване на този спор, който има ясна наклонност на разгръщане и замесване на повече страни. Дори този случай с ракетата, която падна в Полша, и беше считана за съветска, а след това се оказа украинска, ни приближи на крачка от ескалация. “ Това съобщи българският евродепутат Сергей Станишев в ефира на bTV.

С терорист не се договаря, Резолюцията на Екологичен потенциал ни отдалечава от търсенето на политическо решение за войната в Украйна.

На въпрос по отношение на резолюцията на Европейския парламент, която афишира Русия за страна спонсор на тероризма, и вотът " срещу “ от Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал, Станишев съобщи, че тезата, че спорът ще се реши на бойното поле ще докара до хиляди жертви и от двете страни и разрушение най-много на Украйна. " Резолюцията е отдалечаване от политическото решение и с изключение на тези 58 евродепутати, които гласоподаваха " срещу “ по разнообразни аргументи, значително ми споделиха, че не са дали своят вот, тъй като не утвърждават политическото обръщение на текста, само че не са посмели да натиснат копчето. А посланието е ясно – с терористи не се договаря. Това ме тревожи най-вече, тъй като Европейският парламент постоянно е бил пространство на свободата, демокрацията и свободното изложение на позиция. Фактът, че има евродепутати, които се тормозят да изразят позиция, е обезпокоителен. Получих информация, че вратите на евродепутатите, дали своят вот " срещу “ са осъмнали със заклеймяващи плакати. Знаете, че съм историк и няма по какъв начин да не направя паралели, да вземем за пример с протестантите през 16 век преди Вартоломеевата нощ, когато вратите им са били белязани с кръстове, а на евреите през 30-те години с Давидовата звезда. Това е доста рискова наклонност. “

Необходими са незабавни дипломатически старания за приемането на България в Шенген и еврозоната, политическата неустойчивост пречи на процеса.

" България от дълго време е изпълнила критериите за Шенген и това, което се случва, е извънредно незаслужено и ни трансформира в пленник на вътрешнополитически игри в някои страни. Моят непретенциозен опит при присъединението към Европейски Съюз, когато 25 страни-членки трябваше да ратифицират Договора с България, демонстрира, че най-важна е работата на терен. С техните политици, институции и медии. Тогава за една година обиколих 22 страни. Моята рекомендация към българските институции и политически сили е макар дребното оставащо време да насочат вниманието си към Холандия, Швеция и Австрия. Да се съобщи българската позиция и да се отстои правилото на европейска взаимност. В противоположен случай, в случай че за следващ път бъдем спрени по нечестен метод, това ще е нарушение на уговорката на Европейски Съюз, откакто Европейска комисия е дала зелена светлина. Ако това се случи ще би трябвало да има сериозна реакция от страна на България. “, предизвести Станишев.

" Членството в Шенген и еврозоната са финалът на нашата ефикасна евроинтеграция. Ако пропуснем тези благоприятни условия, има заплаха България да бъде изтласкана в периферията с доста тежки политически и стопански вреди, а страната така и така претърпява тежка рецесия. Това биха били котви на непоклатимост. Поредицата от избори у нас дава сигнал, че ние се трансформираме в болния човек на Европа. Трябва да избегнем този сюжет и отговорността би трябвало да се носи от всички политически сили. “

Станишев напомни, че Българска социалистическа партия има решение на Конгреса от 2017 година с съответни рекомендации и пътна карта за присъединението ни към еврозоната. " Да не забравяме, че точно последното държавно управление, в което взе участие Българска социалистическа партия, одобри датата 1 януари 2024 година Но партиите не престават да се занимават със личните си проблеми, като Изборния кодекс, а не с дневния ред на хората. Непрекъснатата промяна на позициите на Българска социалистическа партия – за еврозоната и за машинното гласоподаване – не усилва поддръжката за партията. “.

Енергийната беднотия визира живота на над 2 милиона българи, провеждам полемика по тематиката на 1 декември.

" Най-важно е доверието в изборния развой. На последните три избора гласувахме с машини и несъмнено има съмнения за нередности. И партиите би трябвало да създадат усъвършенствания. Вероятността да се премине към разбъркан вид – хартиено и машинно гласоподаване, е най-лошото. Ще се резервира недоверието и от двете страни и още по-малко хора ще отидат да гласоподават. Ако през днешния ден партията победил е с 9% поддръжка от българите с право на глас, какво ли ни чака вбъдеще? Смесеният вид ще направи по този начин, че и двете страни няма да имат вяра в крайния резултат. Като виждам процеса в Народното събрание не съм оптимист. Ако партиите не престават да вземат решение единствено личните си проблеми, най-после всички ще заминат в канала. Това е извънредно безконтролно държание. Енергийната беднотия, да вземем за пример, визира директно живота на над 2 милиона българи, само че никой не приказва за нея. Затова на 1 декември от 09:00 ч. в Sofia Event Center организирам полемика по тематиката със свободен достъп. “

Важно е да създадем разбор какво се случи през последните шест години в Българска социалистическа партия и кой носи отговорност за това.

За бъдещите си проекти в политиката и за така наречен нов ляв план, Станишев съобщи, че ще се ангажира повече както с Българска социалистическа партия, по този начин и с левицата в България. " Нещата в левицата би трябвало да се случват поетапно. Първото предизвикателство е пред Българска социалистическа партия. Предстои Конгрес, на който би трябвало да проличи дали партията има вътрешни сили да направи същински, почтен разбор на положението си и за продължаващия срив. Всички пояснения и оправдания с машините, да вземем за пример, са извънредно незадоволителни. Трябва да се търсят способи за привличане на доверие. Чак по-късно да се мисли за левицата в България. Предстоящият ляв конгрес крие опасности. Смесването на двете тематики – положението на Българска социалистическа партия и консолидацията на левицата – може да се употребява от актуалното управление на партията за обвиняване, че се събират вътрешната съпротива и тези, които са напуснали партията през годините. И по този начин има заплаха да затвори полемиката вътре в Българска социалистическа партия, за която има предпоставки сега. Със замитането на проблемите под килима – в политиката, както и в живота, не остават празни пространства. Трябва да е ясно също, че единствено свалянето на Корнелия Нинова няма да е задоволително. Важно е да си кажем почтено кой каква роля е имал за протичащото се в Българска социалистическа партия през последните шест години. Виждам хора, които бяха съучастници в завладяването на партията, а през днешния ден се бият в гърдите и се показват като огромни опозиционери. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР