„Всяка страна трябва да защитава културните си традиции в храненето”,

...
„Всяка страна трябва да защитава културните си традиции в храненето”,
Коментари Харесай

Момчил Неков: Всяка страна трябва да защитава културните си традиции в храненето

„ Всяка страна би трябвало да пази културните си обичаи в храненето”, това съобщи заместник-министърът на земеделието Момчил Неков на второто съвещание на Националния съвет по храните, което се организира през днешния ден в Министерството на земеделието.

Националният съвет по храните одобри годишната си работна стратегия и утвърди наличието на план на отчет за положението на бранш „ Храни “ за 2021 година Според заложената рамка се планува отчетът да включи изчерпателен разбор на бранша, проучване на неговата конкурентоспособност и благоприятни условия за развиване, разбор на бизнес средата, оценка на трендовете в желанията на потребителите, данни за контрола и сигурността, достъп на бранша до финансиране и научноизследователска и развойна активност, ограничения за резистентност и продоволствена сигурност, оценка на успеваемостта на прилаганите политики.

Участниците в съвещанието разискаха тематиката за европейските схеми за етикетиране на предната част на опаковката на храните и показаха мненията си по разнообразни модели на етикетиране, както и гледната си точка дали тези модели ще подтикват потребителите да се стремят към уравновесено хранене. „ Трябва да осведомяваме потребителите, без да дискриминираме обособени категории хранителни артикули, които са част от кулинарната ни история”, съобщи заместник-министър Неков. Очаква се работата по тематиката да продължи на равнище работна група и да бъде включена в идващото съвещание на Националния съвет по храните.

От Асоциация „ Активни потребители” показаха извършените от тях през 2021 година проучвания за качеството на храните, предлагани на българския пазар. Момчил Неков се ангажира показаните изследвания да бъдат разисквани с Българската организация по сигурност на храните (БАБХ). Той напомни, че основаването на упълномощени лаборатории с упълномощени способи на изпитване е записано в съдружното съглашение.

„ Всички тематики, свързани с храните и публичното здраве, са приоритет за Министерството на земеделието. Засилването на контрола към този момент стартира да се случва в България. За да реализираме доверие в обществото, това би трябвало да е непрекъснат развой и занапред ще забележим резултати в тази насока”, разяснява заместник-министър Неков.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР