Всяка страна, която откаже да се подчини на исканията на

...
Всяка страна, която откаже да се подчини на исканията на
Коментари Харесай

Кремъл предупреди всеки, който не плаща за газ в рубли: Идва вашият ред

Всяка страна, която откаже да се подчини на настояванията на Кремъл да заплаща за природния газ в рубли, ще бъде изправена пред същата орис като Полша и България, предизвести Москва. „ Плащането в вярната форма ще бъде основа за продължение на доставките “, разгласи представителят на Кремъл Дмитрий Песков, базирайки се на декрет от 31 март, подписан от съветския президент Владимир Путин.

От своя страна Европейската комисия напомни, че заплащанията в съветска валута са неприемливи, защото компрометира глобите, наложени на Москва след нахлуването на Украйна, написа POLITICO. „ Нашите насоки тук са доста ясни. Ако това не е планувано в контракта, заплащането в рубли е нарушаване на нашите наказания ”, безапелационна Урсула фон дер Лайен. Председателят на Европейска комисия предизвести фирмите с контракти в евро или долари, които съставляват 97% от газовите покупко-продажби с Русия, че те „ не би трябвало да се преценяват с съветските претенции, това би било нарушаване на глобите “.

Позицията на Европейски Съюз, който разчита на 40% на съветския природен газ, разгневи Москва, която от своя страна зависи от този експорт и не е в положение да ги пренасочи от европейските към азиатските пазари. Кремъл продължава да има вяра, че нарушаването на договорите с Полша и България не компрометира комерсиалната ѝ известност.

Шестима дипломати от Европейски Съюз дефинираха инструкциите на Брюксел като неразбираеми, което евентуално подкопава единството на Европейски Съюз по въпроса. Те бяха оповестени по-рано този месец и в тях се споделя, че фирмите могат да открият сметка в Газпромбанк (както е поискано от Москва), с цел да правят заплащания за газ в евро или долари (както е посочено в техните договори) и по-късно да издадат декларация, че задължението им завършва с депозирането на средства. Всяко следващо конвертиране в рубли се оставя в съветски ръце, което пък опонира на указа на Путин, съгласно който едно обвързване се смята за покрито откакто превалутирането завърши.

„ Очаквахме Комисията да изпрати ясно обръщение, че инструкциите на Русия нарушават глобите. Вместо това получихме указания по какъв начин фирмите сами д а се оправят с Газпром. А това е основният въпрос – дали всички страни членки ще следват напътствията да заплащат в евро и долари, както е по контракт, или ще изберат собствен път за справяне с казуса ”, разяснява Симоне Талиапиетра, енергиен специалист с Мозъчния концерн Bruegel в Брюксел.

Спирането на съветския газ „ би имало ужасни последствия за немската и европейската стопанска система ". Заводите ще би трябвало да лимитират производството или даже да затворят. Някои основни промишлености могат да бъдат изгубени вечно и в действителност е мъчно да се оцени цялостният набор от последици ”, твърди Джонатан Хакенбройх от Европейския съвет по външни връзки.

Германското министерство на стопанската система и климата съобщи, че ще следва насоките на Европейска комисия. Това удостовери и австрийският канцлер. Говорител на нидерландското министерство на стопанската система и климата заяви, че страната също ще се съобрази с рекомендацията на Европейски Съюз.

Германската компания Uniper разгласи, че „ продължава да има вяра, че съвместимата бъдеща обработка на заплащания е осъществима. " Италианската Eni и френската Engie не разясниха.

Според Оксфордския институт за енергийни проучвания казусът ще ескалира през май, когато настъпят падежите за заплащане на априлските доставки. „ Ерата на съветските изкопаеми горива в Европа ще завърши. Решени сме да създадем това допустимо най-скоро... и вечно “, заключи Урсула фон дер Лайен.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР