Всяка сирена ме разплаква. Откакто съм се родила, живея в

...
Всяка сирена ме разплаква. Откакто съм се родила, живея в
Коментари Харесай

13-годишно момиче от Израел: Всяка сирена ме разплаква, живея в страх

" Всяка сирена ме разплаква. Откакто съм се родила, пребивавам в боязън ", споделя 13-годишната Ренана Боцер Свиса, която до неотдавна е живяла в кибуца Кфар Аза в Южен Израел.
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 716
„ Да си жив, е подарък “, прибавя момичето. 

Той е един от най-тежко засегнатите при нападенията на „ Хамас “ на 7 октомври. Семейството на момичето има шанс – къщата им е една от единствените в квартала, запазили значително целостта си.

Но до момента в който Ренана и околните ѝ остават физически невредими, доста от съседите са убити, както и един от съучениците на момичето. Трима другари на тийнейджърката към момента са в неопределеност и не е ясно дали са били отвлечени в Газа, или са измежду убитите и към момента неидентифицирани, разяснява „ Йерусалим пост “.

За Ренана Боцер Свиса кошмарът стартира в 6:22 сутринта на 7 октомври. Събужда се от звука на сирени.

„ Тук това не е извънредно. Случва се на всеки няколко месеца, тъй че отидохме в бомбоубежището в дома ни и оттова започнахме да чуваме престрелки. В продължение на 16 часа непрестанно се стреляше към нас. Всичко, което можехме да създадем, беше да седим и да се молим никой да не влезе вътре ", споделя момичето.

„ Чудех се дали ще влязат в къщата ми, в спалнята ми, не знаех какво ще създадат. Ще ме изнасилят ли? Ще ме отвлекат ли? Ще ме убият ли “, пита то.

Ренана е привикнала с общественото говорене. Още от шестгодишна дава изявленията както за медиите в Израел, по този начин и за задграничните. Пред тях приказва за прекарванията си на дете, което живее покрай Ивицата Газа.

По време на израелско-палестинския спор през май 2021 година телевизионният водещ и комедиант Джон Оливър изнася монолог в шоуто си. В него той насочва рецензии към Израел и опреля страната като страна на апартейда.

Всяка сирена ме разплаква. Моята войска е мощна, само че това не ме защищава от страха. Откакто съм се родила, пребивавам в боязън. От шестгодишна отивам на терапия “, взема решение тогава Ренана да показа.

„ Израел е основан, с цел да пази еврейската нация и ние не съжаляваме, че сме мощна страна. Нашата страна не атакува, когато си изиска. „ Хамас “ обаче прави това от 20 години. Просто желая насилието да свърши, желая мир, обикновено детство за мен и за всички деца в Газа “, декларира момичето.

То разяснява, че през по-голямата половина от живота си към този момент дава изявленията, тъй като счита, че е значимо гласовете на децата, които живеят измежду ракети и заплаха за живота си, да бъдат чути по целия свят.

„ Хамас “ не е гостоприемна общественост или съпротивително придвижване. Това е терористична организация и би трябвало да се отнасяме към нея като към такава. Искам всички да знаят, че Израел би трябвало да нападна, тъй като толкоз доста цивилни бяха убити. Не можете да продължавате да говорите за симетричен отговор, тъй като нашите бойци не изнасилват дами и ние не отвличаме почтени деца “, декларира Ренана, представена от bTV.

Тя и фамилията ѝ са е евакуирани в кибуца Шефаийм в Централен Израел, само че трупането на нови контузии продължава.

След напускането на Кфар Аза за първи път във вторник тя чува нова сирена и изпада в суматоха.

„ Грабнах кучето си и още веднъж се втурнахме към бомбоубежището. Там останахме известно време. Първоначално контузията беше прекомерно прясна за мен и не знаех по какъв начин да се оправя с нея, само че се пробвам, приказвам с терапевти. Трябва да преживея още веднъж случилото, с цел да не го претърпявам още веднъж всеки ден “, споделя момичето.

Никога повече не желая да стъпвам в моя кибуц

Но осъзнаването за наново прекарване на контузията за Ренана не значи завръщане вкъщи. Преди четири години майката ѝ декларира пред Ройтерс, че желае да напусне, само че Ренана обича Кфар Аза и желае да остане. Случилото се на 7 октомври трансформира това. 

„ Никога повече не желая да стъпвам в моя кибуц. Цялото място е цялостно с контузия и неприятни мемоари, не мога да си показва да се върна още веднъж там “, споделя 13-годишната тийнейджърка.

Тя споделя, че след евакуацията е видяла противоположната страна на това, което е претърпяла на 7 октомври.

„ Когато бяхме в Кфар Аза, видяхме най-ужасната част от човечеството, само че когато стигнахме тук, видяхме най-хубавото от всеки. Всеки, който можеше, пристигна и подари храна, облекла и всичко, за което можете да се сетите. Видяхме най-хубавата страна на израелския народ “, споделя Ренана. 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР