Всяка седмица поне една фирма у нас става жертва на

...
Всяка седмица поне една фирма у нас става жертва на
Коментари Харесай

ГДБОП: Всяка седмица поне една фирма у нас става жертва на международната престъпна схема и губи пари

Всяка седмица най-малко една компания у нас става жертва на интернационалната незаконна скица, по която се отклоняват пари посредством сменен IBAN и подправени имейли. Това съобщи в студиото на Българска национална телевизия комисар Светлин Лазаров, шеф на отдел " Дигитални разбори и киберразузнаване " в ГДБОП, съобщи Факти.бг.

Най-голямата сума, която е отклонявана по този метод от българска компания, е 13 млн. лева. Ако се реагира в точния момент, обаче, има огромен късмет парите да бъдат възобновени, съобщи комисар Лазаров. Първите 72 часа са сериозни.

" Един интернационален превод, знаете, се осчетоводява за повече от 72 часа. В рамките на 72 часа, в случай че компанията се усъмни, че нещо се случва и се свърже с нас, може да се свържем с банката и да спрем превода.

Просто в действителност би трябвало да се поглежда IBAN-а, на който се превеждат парите - някоя цифра да не е заменена, дестинацията на банката да не е заменена, да не води към някоя страна отвън Европейски Съюз.

За страдание, някои компании на доста по-късен стадий схващат, че са станали жертви на подобен вид офанзива. Кога го схващат - когато дадена стока не идва и стартира преписка, че не са получили стоката. В тези случаи са минали седмици, месеци, парите към този момент са осчетоводени към измамниците и доста мъчно може да се реагира ", сподели комисар Лазаров.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР