Всяка седмица жителите на Северна Гърция пътуват до България за

...
Всяка седмица жителите на Северна Гърция пътуват до България за
Коментари Харесай

Великият балкански алъш-вериш на хора, стоки и капитали

Всяка седмица жителите на Северна Гърция пътуват до България за по-евтини горива и хранителни артикули, съобщи през днешния ден кореспондентът на БНР в Гърция. Оказва се, че колкото и да се оплакваме от повишението на цените у нас, в Гърция те са още по-високи.

Оказва се, че доста от гърците пътуват по четири пъти на месец до България, с цел да заредят колите си на по-ниска цена. Собствениците на бензиностанции в Северна Гърция се оплакват от невисок оборот, а част от тях даже затвориха. Анкети на гръцките медии от граничните пунктове демонстрират, че гърците, които живеят в северната част на страната, балансират фамилния бюджет и с български хранителни артикули, като даже настояват, че българските артикули са освен по-евтини, само че и качествени.

Поради същите аргументи ние българите пък пътуваме до Турция, привлечени от ниската турска лира и по-евтините артикули.

Икономиката на близкия до границата ни град Одрин в Северозападна Турция се крепи главно на българските клиенти, които всекидневно, и изключително през почивните дни, се натрупат на опашки по границата, по магазини и пазари, с цел да пазарят съвсем на безценица.

Насищането с българи в Турция е толкоз огромно, че в Одрин към този момент има табели и менюта на български език. Някои етикети и цени също са преведени на български, а в обособени обекти може даже да се пазари с български левове.

Търговията с южната ни съседка се улесни с решението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, което разреши пътешестване на българите единствено с персонални карти без задгранични паспорти. Това докара до вътрешна миграция на търговци от прилежащи окръзи, с цел да търсят работа в околните до българската граница градове.

Гърци от Североизточната част на страната също пазарят в Турция, само че не могат да се сравнят с десетките хиляди българи, които посещават Турция ежеседмично. Спират ги по-голямото разстояние и опашките на границата.

Това придвижване на хора, търговци и стокообмен припомня за времето преди няколко века, когато по тези територии е живяло единно християнско население, което е правило безусловно същото нещо – търговия. Хората са обикаляли района в търсене евтини и качествени артикули и услуги, продан на работна ръка и способи за прехранване. На същите територии в този момент има три обособени страни, разграничени с граници по сред си, само че хората от ХХI век не престават да вършат същото като предците им от XVIII век –  балкански вземане-даване в най-чистата му форма.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР