Всяка пета седмица от Великия пост десетки вярващи се събират

...
Всяка пета седмица от Великия пост десетки вярващи се събират
Коментари Харесай

Почитат чудотворната икона на Богородица Златна ябълка

Всяка пета седмица от Великия пост десетки вярващи се събират в храм " Успение Богородично " в Асеновград.

Хората се прекланят пред чудотворната икона на Богородица Златна ябълка .

Вярващи от цялата страна пристигнаха в асеновградския квартал " Горни Воден " в храма " Успение Богородично ", където се намира иконата на Богородица Златна ябълка.



Хората идват с молба за рожба и признателност за сторените чудеса от Божията майка. Тази година преди повече от месец миряните бяха известени, че няма да е допустимо пренощуването в храма поради спазването на противоепидемичните ограничения.

В 9.00 часа стартира архиерейската света литургия, която води пловдивският митрополит Николай.

Петата събота от Великия пост се назовава Акатистна събота, песнопенията са във прослава на Майката Божия и чудесата, които тя е направила.

Историята ни връща в края на 18 век, когато е документирано едно знамение, разказано от тогавашния свещеник на близкия манастир " Свети Кирик и Юлита ".

Жена, която не можела да има деца, закъсняла за литургията и за раздаването на нафората, благословеният самун. Окаяна, тя почнала да плаче пред облика на Богородица.

Тогава локалният духовник ѝ дал вместо самун една оставена пред иконата ябълка. След време дамата заченала и родила крепко дете. Тогава в символ на признателност тя поръчала да се създаде ябълка от злато и да се подари на Пресветата Дева.

Повече от три века този локален празник отдаден на Богородица - Златна ябълка притегля хора в този храм .



Така е и през днешния ден – 2021 година, живеем в пандемия, само че Богородица остава закрилница на майките, техните чеда и фамилии. Днес е ден да се поклоним пред иконата – Богородица - Златна ябълка, която датира от 17 век.

" Това са хора, които могат да споделят своя набожен опит от общението със Света Богородица. Потърсили са нейното плодородно покровителство пред Господа и са намерили просимата берекет ", съобщи пловдивският митрополит Николай.

Репортер: Мариела Хубинова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР