Всяка от трите формации, които заявиха идеи за промени в

...
Всяка от трите формации, които заявиха идеи за промени в
Коментари Харесай

Пеевски: Всяка парламентарна група ще внесе свой проект за промени в конституцията

Всяка от трите обединения, които обявиха хрумвания за промени в конституцията, ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, ще показват свои план за промени. Това разгласи в парламентарните коридори депутатът на придвижването Делян Пеевски.

Преди ден трите обединения имаха обща лидерска среща, на която бяха разисквани концепциите им за промени в главния закон, само че единственото, за което се схванаха, бе работата на конституционната комисия в Народно събрание да стартира по-скоро и там да се търсят пресечните точки.

" Проекти ще внесат всички. Не приказваме за един план. Ние ще внесем наш, всяка друга група декларира, че ще внесе техен и ще проработи комисията ", съобщи Пеевски. Това е и повода да призоват Висш съдебен съвет да не бърза с избора на основен прокурор и общата декларация на Движение за права и свободи, ПП-ДБ и ГЕРБ.

" Призоваваме да не се бърза с избора и да се уточни процедурата ", настоя пък Сачева след внасянето на декларацията от трите обединения. Азарян от ГЕРБ пък акцентира, че съблюдават конституционния принцип за разделяне на управляващите и не се месели в работата на правосъдната власт. " Нашата воля като народни представители е за дълбока правосъдна промяна, която включва промени в конституцията и сме декларирали ясно. Отправяме единствено и само зов към Висш съдебен съвет да спре процедурата за избор до привършване на измененията в Конституцията и до изговаряне на Конституционен съд по към този момент формираното и висящо пред него дело ", изясни юристката.

И водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, както и представителите на ГЕРБ, подчертаха, че не желаят да се месят в работата на Висш съдебен съвет, само че въпреки всичко го приканват да отсрочи избора на основен прокурор след отстраняването на Иван Гешев от поста. Те също дадоха 2 аргументи - формираното в Конституционен съд дело и обстоятелството, че " от много време приказваме за промени в конституцията, които да са основа за нужна правосъдна промяна ".

" Призоваваме никога не го одобряваме като вмешателство. Компетентен орган е Висш съдебен съвет, категорично го подчертаваме, само че обрисуваме каква е действителната картина от наша позиция ", настоя той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР