Всяка от трите формации, които заявиха идеи за промени в

...
Всяка от трите формации, които заявиха идеи за промени в
Коментари Харесай

ДПС: Всяка парламентарна група ще внесе свой проект за промени в конституцията

Всяка от трите обединения, които обявиха хрумвания за промени в конституцията – ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, ще показват свои план за промени. Това разгласи в парламентарните коридори депутатът от придвижването Делян Пеевски. Преди ден трите обединения имаха обща лидерска среща, на която бяха разисквани концепциите им за промени в главния закон, само че единственото, за което се схванаха, бе работата на конституционната комисия в Народно събрание да стартира по-скоро и там да се търсят пресечните точки.

„ Проекти ще внесат всички. Не приказваме за един план. Ние ще внесем наш, всяка друга група декларира, че ще внесе собствен, и ще проработи комисията “, съобщи Пеевски. Това е и повода да призоват Висш съдебен съвет да не бърза с избора на основен прокурор и общата декларация на Движение за права и свободи, ПП-ДБ и ГЕРБ.

„ Призоваваме да не се бърза с избора и да се уточни процедурата “, настоя Сачева след внасянето на декларацията от трите обединения. Рая Азарян пък акцентира, че съблюдават конституционния принцип за разделяне на управляващите и не се месят в работата на правосъдната власт. „ Нашата воля като народни представители е за дълбока правосъдна промяна, която включва промени в конституцията, и сме го декларирали ясно. Отправяме единствено и само зов към Висш съдебен съвет да спре процедурата за избор до привършване на измененията в Конституцията и до изговаряне на Конституционен съд по към този момент формираното и висящо пред него дело “, изясни юристката.

И водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, както и представителите на ГЕРБ, акцентира, че не желаят да се месят в работата на Висш съдебен съвет, само че въпреки всичко го приканват да отсрочи избора на основен прокурор след отстраняването на Иван Гешев от поста. Те също дадоха 2 аргументи – формираното в Конституционен съд на дело и обстоятелството, че „ от много време приказваме за промени в конституцията, които да са основа за нужна правосъдна промяна “.

„ Призоваваме, никога не го одобряваме като вмешателство. Компетентен орган е Висш съдебен съвет, категорично го подчертаваме, само че обрисуваме каква е действителната картина от наша позиция “, настоя той.

„ При изискване че този Висш съдебен съвет е с изминал формат, не е разумно да избира прокурор за 7 година Този прокурор ще работи с новия Висш съдебен съвет, ще има прокурорски съвет настрана, съдийски съвет настрана. Няма легитимност “, сподели Пеевски. И добави, че решението въпреки всичко е на магистратите, само че това е „ нашият глас въз основата на нашите гласоподаватели – да не прибързват “.

Движение за права и свободи желаят първо да минат измененията в конституцията и тогава да се избира основен прокурор. Да се направи ново Закон за съдебната власт, да се види един съвет ли ще остане, или ще са два и по-късно да се прави избор. „ В момента имаме единодушие с други ПГ – ГЕРБ, ПП-ДБ, и ние сме седнали на масата и сме говорили и сме декларирали, че са нужни промени. Но се вижда, че имаме разнообразни визии “, сподели Карадайъ по адрес на конституционните промени. Затова имало и работна група, която да търси общите визии по другите тематики.

Карадайъ акцентира, че след края на войната Украйна би трябвало да получи участие в НАТО. „ Неведнъж сме заявявали нашата безапелационна позиция, че като страна би трябвало да подкрепяме евроатлантическата интеграция на Украйна, участието й в Европейски Съюз и НАТО. Разбира се, при съблюдаване на съответните правила “, такава е декларацията, която сме внесли в деловодството на Народно събрание “, сподели той по отношение на другия документ, който сплотява придвижването с ГЕРБ и ПП-ДБ.

Според ГЕРБ, в случай че процедурата продължи и не бъде спряна преди този момент, няма да има „ транспарантен и обективен избор на основен прокурор на България и ще нарушим доверието и упованията на обществото “.

Сачева разгласи, че чакат гласуването на декларацията още идната седмица.

„ Искаме да отговорим на упованията на обществото. Изключително значимо е както какъв човек ще бъде определен с доверие на болшинство, по този начин и да бъде определен в границите на закона и в границите на това, което сме се договорили – да има сериозна огромна правосъдна промяна в границите на конституционни промени “, добави тя. Рая Азарян добави, че договарянията по конституционните промени са напреднали. По доста от тях имаме единодушие, до края на юли може да бъдем подготвени с план за изменение на конституцията, в реда на нещата е процедурата да бъде по новите правила, сподели тя. ГЕРБ няма да сменят членовете си в конституционната комисия.

Другата седмица ще има съвещание и на комисията, която би трябвало да се занимае с имунитета на Бойко Борисов./24 часа

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР