Всяка община сама ще прецени какви паравани да осигури на

...
Всяка община сама ще прецени какви паравани да осигури на
Коментари Харесай

ЦИК показа бюлетините. Хартиената отново 60 см, от машината – 20 см.

Всяка община сама ще реши какви паравани да обезпечи на комисиите за вота
ЦИК сподели образците на бюлетините за вота на 2 април. Дължината на хартиената бюлетина още веднъж е 60 см, а на тази от машината -  20 см. Хартиената бюлетина ще е друга у нас и в чужбина като разликата е, че в чужбина няма да има преференции.

Бюлетината от машината съсдържа номера на секцията, номер на бюлетината, плюс номера на партията, хеш код и QR-код. Тя би трябвало да се пуска в специлана транспарантна кутия с надпис за машинно гласоподаване, а на другата кутия ще има надпис: кутия за гласоподаване с хартиени бюлетини.

Отзад хартията на бюлетината от машините ще бъде брандирана с надпис ЦИК и има нужната отбрана, както и хартиените бюлетини.

„ Извън страната, ЦИК дефинира да се гласоподава в 738 изборни секции. В 244 от тях ще има машини за гласоподаване. И в страната, и отвън нея, където ще има право на гласоподаване с машина и с хартия, ще има единствено по 1 устройство ”, съобщи представителят на комисията Росица Матева.

По думите ѝ до 20 март е срокът да бъдат назначени съставите на секционните изборни комисии.

Матева сподели, че всяка община сама ще взема решение какви паравани да обезпечи на комисиите за вота. Говорителката на ЦИК изясни, че още при започване на февруари са изпратили на Министерски съвет плана си за решение за обезпечаване на изборни бумаги и материали.

„ Всички материали се обезпечава от изпълнителната власт ", акцентира тя. От администрацията на Министерски съвет обаче дали отговор, че не одобряват предлагането на ЦИК параваните да се изработят централизирано, а мнението им било параваните за хартиени бюлетини да се обезпечат от общините. „ Това писмо е от 28 февруари. Кабините за гласоподаване също се осигуряваха от общините ", уточни Матеева, признавайки, че и те не са били идентични. 

По-късно ЦИК ще се запознае със смарт телефоните, с които ще се прави виденаблюдението. Първите образования стартира от другата седмица.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР