Всяка нервозна ситуация в икономиката лесно може да прерасне в

...
Всяка нервозна ситуация в икономиката лесно може да прерасне в
Коментари Харесай

Паниката на Запад погребва долара

Всяка нервозна обстановка в стопанската система елементарно може да прерасне в рецесия, счита финансовият специалист Лазар Бадалов. Може ли да се предотврати? И в случай че е по този начин, то по какъв начин?

Шест централни банки по света обявиха, че са подготвени да подхващат дейности за възстановяване на световния достъп до доларова ликвидност на фона на банковата рецесия. Това заяви Financial Times.

От 20 март тези банки минаха от седмични към ежедневни доларови аукциони, с цел да облекчат напрежението на международните финансови пазари. Ежедневните суап линии сред Федералния запас и Европейската централна банка, Банката на Англия, Швейцарската национална банка, Банката на Канада и Банката на Япония ще останат в действие най-малко до края на април.

Банковата рецесия към този момент засегна търговията с нефт. И по този начин, сега майските фючърси за недопечен нефт Brent пробиха границата от 71 $ за барел. Въпреки това, съгласно прогнозата на Bank of America, цената на Brent през 2023 година ще се усили до приблизително $100 за барел.

Очакваният растеж се дължи на възобновяване на търсенето на нефт в Китай, съчетано с понижаване на доставките на нефт от Русия. В допълнение, отстъпката на Urals по отношение на Brent продължава да понижава.

Според водещия на " Първи съветски " Юрий Пронко рецесията, която следим в американската и европейската банкова система, приказва за доста сериозна обстановка. И заемите от тази позиция са един от най-ярките образци.

Така американската банка на Силиконовата котловина към момента не може да откри покупател. И в тази обстановка стоковите пазари на недопечен нефт стартират да реагират много нервно, означи модераторът.

Финансистът Лазар Бадалов показа своето виждане за тази обстановка пред феновете на предаването " Цариград. Главното ".

Чакаме ли международна рецесия?

Юрий Пронко: Да стартираме с финансовата обстановка, с това взаимно изказване на няколко централни банки. Преходът към ежедневна промяна демонстрира, че те ще бъдат наводнени. И ще бъдат заляти напълно. И по този начин, в края на предходната седмица JP Morgan заяви, че тези размери могат да доближат два трилиона $. Вашето мнение?

Лазар Бадалов: Трябва да се добави, че това изказване е на централните банки на страните от Г-7. Но тяхното държание по-скоро може да се характеризира като " запълване на пазара с ликвидност във всяка неразбираема обстановка ". Това, несъмнено, към момента не е рецесия.

" Но ние разбираме, че всяка нервна обстановка в актуалната стопанска система може елементарно да се трансформира в рецесия ".

Защо банките от Г-7 взеха решение да създадат това в този момент? Защото помнят 2008 година, 2020 година, интервала на пандемията. След това, предоставяйки огромно количество ликвидност, " въртолетни " пари, пазарите съумяха да поправят обстановката. Но не е несъмнено, че това ще се повтори. И не фактът, че ще помогне.

Има още един значим миг, който характеризира актуалната обстановка. Това са високи лихви. Ликвидността при високи лихвени проценти може да не помогне. А лихвеният риск може да е по-значителен. Може да всмуква цялата тази ликвидност. И суматохата единствено ще се утежни. А безплатните пари, " въртолетните " пари са склонни да текат доста бързо, да образуват " балони ".

Може да се окаже, че това, против което се борят, в противен случай, ще утежни обстановката. Това би трябвало да се разбере.

Отново, аз към момента не считам актуалната обстановка за рецесия. Но всички предпоставки за рецесия, и то много забележителна, несъмнено, са налице.

Все същият обир

Спомням си рецесията от 2008 година Някъде два месеца преди момента, в който всичко и всички се покриха, Федералната аварийна система на Съединени американски щати (US Fed) също разгласи, че всичко е устойчиво, всичко е наред.

- Разбира се, да. Много сходни моменти има. И можете да вършиме паралели дълго време, да намерите нещо общо. Влиянието на тези американски банки обаче не би трябвало да се преувеличава.

Много ще зависи от държанието на Фед. И това може да не е ликвидна рецесия, както считат, а рецесия на доверието.

И ликвидността в тази обстановка може да не помогне. Има отличителни моменти, които кардинално могат да изиграят жестока смешка на западната финансова система. И подобен колорит, несъмнено, участва.

- Съгласен. Когато за първи път чух прогнозата на JP Morgan за 2 трилиона $, почтено казано, Лазар, не повярвах! Мисля си: " Какво, още веднъж? Пак? На същия рейк? "

- Да. Тези суми спрямо предходни интервали към този момент не наподобяват толкоз огромни и нереалистични. Но това е доста сходно на обстоятелството, че " във всяка неразбираема обстановка, напълнете с ликвидност " и пазарът ще се подреди по някакъв метод.

Опасявам се, че ликвидността може да не помогне на пазара в тази обстановка. Има въвеждащи, които не са съществували преди или са били по-лесни за справяне.

Защо се стигна до тази обстановка? Поради високата инфлация. Проверете инфлацията, с която те се пробваха да се преборят посредством повишение на лихвените проценти. Е, тогава това докара до лихвения риск. В последна сметка имаме това, което имаме.

Какво ще кажете за пазара на злато?

Как ще се държат стоковите пазари? Тук петролът тества много съществени равнища. Гледах и валутните раздели. При двойката евро-долар следя подсилване на европейската валута. А в двойката рубла-долар - отслабването на съветската рубла. Онзи ден се появи информация, че израелският шекел е достигнал най-ниското си равнище за последните четири години. Всичко това е обвързвано с идната или допустима рецесия. Според вас по какъв начин ще се държат цените на обичайния ни експорт?

– Ако приказваме за пазара на артикули, тогава бих разгледал и пазара на злато. Там, на пазара на злато и благородни метали, се случват забавни неща.

Традиционното злато се държи като актив-убежище. И това е предвестител. Сигнал, че в действителност сме в предкризисна обстановка.

- Тоест, не американският $, не трежърис? Възможно ли е да е злато?

- Именно златото. Обърнете внимание: по какъв начин се държат вложителите? Имайки поради предходните рецесии, те обърнаха внимание на пазара на злато.

Засега никой не приказва за това доста, само че държанието на златото е много забавно в тази обстановка.

- Благодаря доста.

Превод: СМ

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР