Всяка методология носи полезно знание за управлението, но мениджърът трябва

...
Коментари Харесай

Теория на управлението: научете хората да са взаимозаменяеми


Всяка методология носи потребно познание за ръководството, само че мениджърът би трябвало да си сформира лична „ формула ”, използвана за съответния си бизнес, споделя Влади Великов, началник на Improvinn
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Ако желаете бизнесът ви да работи безпрепятствено и безпроблемно, изучете задълбочено всички методологии за ръководство: Канбан, LEAN и всички други, налични в практиката – а след това изхвърлете книгите в коша. Управлявайте по лична методология и научете хората си да бъдат взаимозаменяеми. Звучи шокиращо? Вземете образец от Влади Великов, началник на Improvinn, който бе гост-лектор на юбилейната 10-та конференция „ IT Compass 2022 ”, проведена от IBS България.

Вперил взор в технологиите и пристрастен в инсталирането на сървърни Red Hat системи, младият софтуерен запалянко Великов ненадейно се оказва отпред на компания за преправка на патешко месо, когато стартира кариерата си като управител. Подобен преден конфликт с мениджмънта е кадърен да унищожи бизнеса. Но амбициозният млад мъж взема решение да изследва най-хубавите похвати в ръководството. Чете за бизнес-моделите на Toyota в Япония, учи методологията LEAN, среща се с Дев-Опс, пробва се да ги ползва. Реалността е повече от приземяваща: мъчно е да приказваш за успеваемост на бизнес-процеси с хора, които едвам смогват да напишат личното си име без правописна неточност.
още по темата
След като е изследвал и тествал съвсем всички известни методологии за бизнес-управление, Влади Великов се натъква и на метода „ ТРИЗ ”. Това се оказва системата, която е най-близка и най-приложима към ръководството, схваща младият управител. Все отново и тя не е панацея. Постепенно у Великов назрява изводът, че всяка методология носи потребно познание за ръководството, само че мениджърът би трябвало от другите похвати да си сформира лична „ формула ”, използвана за съответния си бизнес.

„ Все отново постоянно е нужна акомодация. За боравене с новаторски бизнес-решения употребявам тази система, организирам наблюдения, групирам си „ признаците ” на проблемите във компанията, диря причинно-следствените връзки, намирам главните проблем, употребявам правилата на ТРИЗ ”, описа Великов по време на „ IBS IT Compass 2022 ”, където бе специфичният посетител, защитаван в цялостна загадка до последния миг. Описаният цикъл е безконечен кръговрат на възстановяване на бизнеса на фона на непрекъснато изменящата се обкръжаваща среда.

„ Има голям брой подготвени мениджърски системи – Канбан, Дев-Опс, LEAN. Но всички би трябвало да се приспособяват, с цел да има изгода. Затова изследвайте положителните практики, а след това си създайте сами лична система за ръководство ”, прикани младият бизнес-мениджър. Един от най-важните заключения от практиката му гласи: направете чиновниците си взаимозаменяеми.

„ Липсата на фокус и „ успокоение на мозъка ” през днешния ден подкопава продуктивността на доста от софтуерните екипи ”, уточни Влади Великов
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

„ Представете си, че имате произвеждане с четири стадия: произвеждате маси. Първи стадий е рязането на плотовете, втори – кантиране, трети – сглобяване, четвърти – пакетиране. Първа станция бълва материал за 5 маси всеки час. Втора станция кантира по 4 плота всеки час. Трета станция сглобява по една маса на час. Какво става, в случай че индивидът на трети стадий през днешния ден има потребност да отиде на доктор и отсъства до обяд?! ”. Ако сътрудника от първи стадий е работил два часа и към този момент е разполагаем материал за 10 маси, той умерено може да бъде пренасочен следобяд да работи на трета станция. Това ще помогне на сътрудника монтажист да отиде умерено на доктор. Нещо повече: при естествен темп нормативът от 8 маси за работен ден ще може да бъде надскочен, уточни Великов.

Опростеният образец е индикативен за значимостта на широкоспектърните умения у чиновниците в екипа и за взаимозаменяемостта на експертите в отбора. При това състояние обаче от сериозно значение чиновниците да не бъдат затрупвани с голям брой разнородни предоставения по едно и също време. Това е нужно за опазване на спокойствието на мозъка. Претрупването с предоставения основава безпорядък във усещанията. Хората работят доста по-ефективно, когато вниманието им е фокусирано върху един-единствен план в дадения миг.

„ Случвало ни се е даже да крием задания от дадени екипи, с цел да им позволим умерено да завършат работата си по настоящия план, преди да се заловят със идващия ”, показа Великов. Според него, тъкмо тази липса на фокус и „ успокоение на мозъка ” през днешния ден подкопава продуктивността на доста от софтуерните екипи. Мениджърите са тези, които имат силата да трансформират картината, заключи той.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР