Всяка историческа епоха, колкото и да е значителна, трагична и

...
Всяка историческа епоха, колкото и да е значителна, трагична и
Коментари Харесай

Хладното оръжие на Третия райх

Всяка историческа ера, колкото и да е забележителна, трагична и жестока, оставя следите си освен в световни достижения и стопански, военни и геополитически последствия. Историята остава и в бита, в областта на културата и в региона на изкуството, в това число приложното. Тази нейна страна е най-добре отразена в другите сбирки от исторически артефакти. Хладното оръжие на Третия райх е един от най-популярните и скъпи детайли в сбирките на  съвременните исторически колекционери.

На пръв взор, в армията на високо развита индустриална страна през ХХ-ти век било изцяло ненужно и даже неуместно да има на въоръжение хладно оръжие. Но в модерните армии то имало и има на първо място атрибутивен темперамент: дан на традициите, прегледен метод за разграничение по жанр войски и по звания, като алегорични награди и т. н.

Обаче, ножовете на Третия райх (както, прочее, и на всички останали армии от Втората международна война) към момента са обект на полемики – защото са имали и действително бойно приложение в изискванията на ръкопашен пердах. А не трябва да забравяме, че и в специфичните елементи на актуалните армии хладното оръжие (по-специално, ножовете, както и фамозните японски „ шурикени “ – звездообразните бойни пластини за хвърляне), се употребява без никакво съмнение. Достатъчно е да си спомним прословутия нож на Рамбо, който е единствено имитация на действително бойно оръжие. Ако пък включим тук и днешните бойни арбалети, употребявани от командосите във въоръжените сили на разнообразни страни, излиза наяве, че хладното оръжие даже през днешния ден надалеч не е изхвърлено от действителна бойна приложимост.

Нацисткото управление обръщало огромно внимание на обичайните знаци – на първо място на военните. Първо, хладното оръжие било знак на немската войска. След провалянето през Първата международна война на Германия била позволено да има единствено 100-хилядна армия – просто за поддържане на вътрешния ред в страната. Ето за какво, когато Хитлер идва на власт, възобновяване на армейските обичаи и символика било значим детайл в неговата военна политика.

На второ място, хладното оръжие е подобаващ характерен знак за всяка милитаризирана конструкция: то дава визия за званието и ранга на офицера или боеца, дефинира неговата принадлежност към съответното военно ведомство и т. н.

В хитлерова Германия били основани многочислени типове кортици (парадни ками-кинжали) и/или бойни ножове за съвсем всяка партийна и военна част. За да бъдат утвърдени за потребление, те трябвало да бъдат сертифицирани със знак за качество „ RZM “ от Държавната контролна работа.

Оръжия на достойнството на Третия райх до 1945 година, тук камата на Херман Пистер SS-Номер: 29892. Уикипедия

Освен това, свои клейма слагали и обособени нацистки групировки. Отделен тип били ножовете и кортиците за другите родове войски – сухопътните, „ Луфтвафе “ (авиацията) и „ Кригсмарине “ (Военно-морския флот), както и за SA (щурмоваците на нацистката партия) и елитните гвардейски елементи SS. Такива ножове на Третия райх имали освен външни „ дизайнерски “ особености, само че и специфични знаци с осведомителна стойност. Чрез тях можело да се разбере от коя районна организация или военна единица е притежателят на оръжието. Например, върху кинжалите на SS бил отбелязван кодът на съответната бойна част.

Освен това, всяко ведомство имало формален лозунг, който се нанасял върху острието. Ножовете на SA имали надпис „ Всичко за Германия “, на SS – „ Моята чест се назовава честност “, на „ Хитлерюгенд “ – остарелият немски имперски лозунг „ Кръв и чест “.

За страдание, днешните колекционери са изправени пред много компликации, тъй като в този момент са прекомерно публикувани имитации, копиращи хладното оръжие на Третия райх. Ето за какво, би трябвало да се внимава за редица признаци, по които е допустимо да се разграничат подправените нацистки кортици и ножове от същинските. Такива знаци са: явно ново оръжие, без драскотини, признаци на разяждане и следи от зацапване; липса на специфични обозначения, номера и надписи върху детайлите.

Трябва да се внимава и за клеймото върху оръжието; през днешния ден към този момент има много каталози с клеймата на фирмите-производители на студено оръжие в Третия райх, които улесняват изключително начинаещите колекционери, фенове на историята.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР