Всяка инициатива в ЕС за минимална работна заплата трябва да

...
Всяка инициатива в ЕС за минимална работна заплата трябва да
Коментари Харесай

БСК вече недоволства ако стане така, че минималната работна заплата се определя от ЕС

Всяка самодейност в Европейски Съюз за минимална работна заплата би трябвало да зачита напълно националната подготвеност на виновните държавни органи и автономността на обществените сътрудници по повод определянето на заплатите. Това е основата на позиция на Българската стопанска камара (БСК), която работодателската организация е изпратила под формата на писмо до премиера Бойко Борисов. Писмото е подписано от ръководителя на БСК Радосвет Радев.
Съгласно позицията, когато приказваме за минимална работна заплата, следва преди всичко това да е вътрешен въпрос за всяка страна и да е съобразено с работодателите и синдикатите.
 БТПП срещу увеличение на минималната работна заплата БТПП срещу увеличение на минималната работна заплата
БТПП е изрично срещу късите периоди за разглеждане на толкоз значим за обществеността и бизнеса закон какъвто е закона за бюджет...
БСК в действителност не утвърждава предлагането на Европейска комисия по въпроса. " Отбелязваме, че Европейска комисия заявява, че нейната цел е да поддържа обществения разговор и груповото трудово договаряне в Европейски Съюз и че е намерила метод да отбрани автономията на националните обществени сътрудници във връзка с договарянията за заплати. В реалност, приемането на направеното предложение би довело директно до противоположен отрицателен резултат ".
Според БСК, в случай че се одобри евродиректива, то ще се намали обезпечената според Договора за Европейски Съюз „ отбрана на автономията на националните обществени сътрудници във връзка с определянето на заплатите “. БСК смята, че като има правно обвързващ текст, то Европейският съд ще отсъжда по напълно национални и браншови групови контракти. " По този метод се накърнява съществена характерност на обществения разговор в Европа - самостоятелното групово договаряне сред представителните организации на служащите и чиновниците, и работодателите ", споделят от БСК.
" Европейските предприятия са изправени пред невиждано предизвикателство да оцелеят в обстановката на рецесия, породена от COVID-19. Вместо подкрепяне на стопанската система на Европейски Съюз за бързо и огромно възобновяване, сходна инструкция на Европейски Съюз ще отслаби опциите за опазване на заетостта в стопански депресивни региони и на най-уязвимите обществени групи, както и повишението на продуктивността . Механизмите за установяване на минималната работна заплата не следва да бъдат политизирани и употребявани като инструмент на общественото подкрепяне. Заплатата е предопределена да възмезди положения труд за получените резултати и качество, като това е несъмнено в Конституцията на Република България. Производителността на труда и подобряването на позицията на националното произвеждане във веригите на цената следва да бъдат главен мотор за увеличение на заплатите ", написа още в писмото на БСК. С други думи, камарата вижда продуктивността като първи претекст за нарастване на хонорари.
Идеята на Европейска комисия стартира да се избистря още при започване на тази година – можете да си припомните, а при започване на юни, че България, дружно с Румъния и Естония, са единствените страни в Европейски Съюз, в които не са открили със закон никакви критерии за актуализиране на минималната работна заплата. Точно тогава стана ясно, че Европейска комисия към този момент е уверена, че минималната работна заплата би трябвало да е въпрос, който да бъде решен на паневропейско равнище – въпросът е дали посредством инструкция с въведени минимални стандарти и отговорности към националните управляващи, или единствено посредством рекомендации.
 Васил Велев: Увеличаването на минималната работна заплата е неточност Васил Велев: Увеличаването на минималната работна заплата е неточност
„ Прогнозираме спад сред 3,5 и 5,5% на брутния вътрешен артикул според от сюжетите - по какъв начин ще се развихри втората Covid-вълн...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР