Всяка играчка, джаджа или стока, която виждате във видео в

...
Всяка играчка, джаджа или стока, която виждате във видео в
Коментари Харесай

Google иска да превърне Youtube в конкурент на Amazon

Всяка играчка, джаджа или стока, която виждате във видео в Youtube, скоро може да се продава онлайн - само че не в Amazon, а на самата платформа, написа Блумбърг.

Наскоро най-големият уебсайт за видео шерване в света стартира да изисква от своите основатели на наличие да отбелязват артикули, които се появяват в техни клипове. Тези данни ще бъдат свързани с инструментите на Гугъл – Analytics и Shopping.

Целта е изобилието от видеа в Youtube да се трансформира в азбучник за артикули, който потребителите да могат да преглеждат и да употребяват за директна поръчка, споделят източници, осведомени с плана. Гугъл също по този начин тестват нова интеграция с платформата за онлайн търговия Shopify.

Говорител на Youtube удостовери за Блумбърг, че компанията тества тази функционалност с стеснен брой видеоканали. Създателите на наличието ще имат цялостен надзор върху продуктите, които се появяват в техните видеа, разясняват от платформата, определяйки начинанието като „ експертимент “.

Този ход има капацитета да трансформира Youtube от рекламен колос в нов кандидат за лидерска позиция в онлайн търговията, доминирана от компании като Amazon и Alibaba.

Не е ясно по какъв начин тъкмо Youtube ще генерира доходи от тези продажби.

Това не е първият опит на Гугъл в онлайн търговията, само че досега компанията може да се похвали единствено със смесени резултати. Засега тя избира да продава рекламно място и да препраща потребителите към други магазини, вместо сама да продава артикули.

Пандемията от COVID-19 обаче удари съществено рекламните бюджети, изключително в браншове като туризма. Същевременно с това онлайн магазините записват рекордни облаги, защото хората са принудени да си стоят у дома и да поръчват артикули по интернет.

От месеци насам обаче ръководителите на Гугъл алармират, че Youtube ще играе централно място в новата им тактика за електронна търговия. Съвсем неотдавна основният изпълнителен шеф на компанията майка на Гугъл - Alphabet Сундар Пичай загатна, че изобилието от известни клипове в Youtube за „ разопаковане “ (unboxing) на артикули могат да се трансфорат в платформа за извършване на покупки. Сайтът е цялостен и с клипове на козметични артикули, при които основателите на наличие популяризират търговски артикули в ефир.

Същевременно с това Amazon и Walmart от няколко години пробват да комбинират продажбата на артикули с видео наличие, само че досега не са постигнали забележителен прогрес в това начинание. В Китай този бизнес модел към този момент е одобрен и непрекъснато добива все по-голяма известност. В Douyin (името на TikTok в Китай) инфлуенсъри тестват онлайн най-различни артикули, от червило до смарт телефони, пред аудитория от милиони консуматори.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР