Всяка година в ЕС има повече от 6 милиона нови

...
Всяка година в ЕС има повече от 6 милиона нови
Коментари Харесай

Превенцията на сърдечно-съдови заболявания на фокус: 6 милиона нови случая на година

Всяка година в Европейски Съюз има повече от 6 милиона нови случая и над 1,8 милиона смъртни случая, свързани със сърдечно-съдови болести. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, която бе хазаин на конференцията „ Сърдечно-съдовото здраве в Европа: провокации и вероятности “ в София.

" За огромна част от хората е изненада - сърдечно-съдовите болести засягат повече дами - 65%. Нашите деца би трябвало да знаят какъв брой е значимо здравословното хранене, 40% от сърдечно-съдовите болести могат да бъдат избегнати, в случай че има предварителна защита ", добави Габриел.

По думите й през последните години има забележителен прогрес в медицината, само че все пак сърдечно-съдовите болести остават водеща причина за смъртност в международен мащаб и причина номер едно за смъртност в Европейски Съюз, както и в България.

" Осигуряването на ефикасна предварителна защита и лекуване е наш общ ангажимент, който отразява полезностите и целите на нашето общество. Ето за какво е толкоз значимо да обединим старания в даването на еднакъв достъп до опазване на здравето, развиване на устойчиви здравни системи и новаторски решения ", уточни Габриел.

Габриел подчертава и върху смисъла от ранното диагностициране, скрининга, предварителната защита, самодейностите върху повишението на осведомеността във връзка с сърдечно-съдовите болести и съобщи, че те би трябвало да са обща цел.

" Нека не забравяме силата на научните проучвания и нововъведенията при предварителната защита и лекуването на сърдечно-съдови болести. Чрез създаване и консолидиране на цифрови здравни решения, реализиране на съдействието сред откриватели и институции, можем да предоставим нови и по-ефективни решения за предварителна защита, диагностика и лекуване ", сподели Габриел.

Тя акцентира, че съществуват разнообразни благоприятни условия за финансиране на равнище Европейски съюз, които са ориентирани към аргументите, диагностиката, лекуването, профилактиката на сърдечно-съдовите болести.

Събитието е в партньорство с Н. Пр. дипломат Фредерик Мьорис и Посолството на Кралство Белгия в България с поддръжката на Европейското сдружение по кардиология и Дружеството на кардиолозите в България. Белгийското председателство на Съвета на Европейски Съюз слага укрепването на обществената и здравната стратегия на Европейски Съюз измежду шестте си целта за интервала януари-юни 2024 година Целта е да се ангажират повече европейски политици и здравни експерти с развиването на сърдечно-съдовото здраве.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР