Всяка година в ЕС има над 20,000 смъртни случая по

...
Всяка година в ЕС има над 20,000 смъртни случая по
Коментари Харесай

Нови правила за шофьорските книжки на територията на целия ЕС

Всяка година в Европейски Съюз има над 20,000 смъртни случая по пътищата . В този подтекст, Парламентът поддържа реформирането на разпоредбите на Европейски Съюз за свидетелствата за ръководство на МПС , с цел да се подсигурява, че те способстват за пътната сигурност и за екологичния и цифровия преход на Европейски Съюз.

По-безопасни пътища за всички консуматори

Евродепутатите желаят водачите да бъдат по-добре готови за действителни обстановки при шофиране и да са наясно с рисковете, по-специално за уязвимите участници в пътното придвижване, като пешеходци, деца, велосипедисти и ползватели на електрически скутери . Ето за какво шофирането в сняг и хлъзгави условия, безвредното потребление на телефона по време на шофиране, слепите зони, системите за подкрепяне на лидера и гарантирането на безвредно отваряне на вратите на транспортното средство също би трябвало да бъдат част от тестванията на лидера, с цел да се получи шофьорска брошура.

Валидност на шофьорските книжки

Евродепутатите одобриха, че шофьорските книжки би трябвало да са годни минимум 15 години за мотоциклети и коли, и пет години за камиони и рейсове . Те не поддържат намаляването на валидността на свидетелствата за ръководство на транспортни средства за възрастни хора, както предлага Комисията, с цел да се избегне дискриминация и да се подсигурява правото им на свободно придвижване и присъединяване в икономическия и обществения живот.

Евродепутатите се съгласиха водачите да правят оценка личната си валидност за шофиране , когато се издава и възобновява шофьорската брошура, като остават на страните от Европейски Съюз да решат дали самооценката би трябвало да бъде сменена с медицински обзор с най-малък набор от инспекции на зрението и сърдечно-съдовите болести на водачите, и др . Евродепутатите обаче желаят държавните управления на Европейски Съюз да положат повече старания за повишение на публичната информираност за психическите и физическите сигнали, които могат да изложат човек на риск при шофиране.

Начинаещи и придружавани водачи

Неопитните водачи ще би трябвало да преминат изпитателен интервал за шофиране от минимум две години, през който ще бъдат подложени на избрани ограничавания , като да вземем за пример по-строги ограничавания за алкохол по време на шофиране и по-строги наказания за рисково шофиране, споделят евродепутатите.

За да се смекчи дефицитът на професионални водачи, евродепутатите се съгласиха да разрешат на 18-годишните да могат да получат брошура за шофиране на камион или рейс с до 16 пасажери , при изискване че имат уверение за професионална подготвеност. Освен това 17-годишните би трябвало също по този начин да имат право на шофьорска брошура за коли или камиони, в случай че са съпроводени от умел лидер, се споделя в проектозакона.

Мобилно удостоверение за ръководство на МПС

В поддръжка на единния пазар на Европейски Съюз членовете на Екологичен потенциал поддържат въвеждането на цифрова шофьорска брошура , налична на мобилен телефон и изцяло еквивалентна на физическата шофьорска брошура.

Проектът за правила по отношение на свидетелствата за ръководство на МПС в Европейски Съюз беше признат с 339 гласа „ за “, 240 „ срещу “ и 37 „ въздържал се “, което съставлява позицията на Парламента на първо четене. Досието ще бъде проследено от новия Парламент след европейските избори на 6-9 юни.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР