Всяка година т. нар. американски централи - Ей И Ес

...
Всяка година т. нар. американски централи - Ей И Ес
Коментари Харесай

Американските централи изземвали непазарно всяка година от българските домакинства над 486 млн. лева

Всяка година така наречен американски централи - " Ей И Ес Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица-изток 3 " непазарно изземват от българските семейства 486 400 000 лв. за едногодишен регулаторен интервал. Това сподели ръководителят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев след среща с омбудсмана Мая Манолова.

Миналата седмица ръководителите на четирите национално представителни работодателски организации, членове на АОБР - Божидар Данев, Васил Велев, Кирил Домусчиев и Цветан Симеонов, в качеството си на физически лица, подадоха тъжба до националния омбудсман Мая Манолова против двете американски централи.

В жалбата си до публичния бранител работодателите упорстват за неотложно следствие и предприемане на ограничения против нарушение на правата на потребителите от страна на тези централи.

Васил Велев посочи, че работодателите са се обърнали с тъжба до омбудсмана поради непазарното изземването на приходи от българските жители от така наречен американски централи.

Те считат, че това е реалност, тъй като КЕВР е определил референтна цена от 70 лв. на мегаватчас, а на тези централи НЕК се задължава да заплаща по 106, 70 лева за " КонтурГлобал Марица-изток 3 " и 168, 66 лева за " Ей И Ес Гълъбово ", което е повече от двата пъти над пазарната цена.

Председателят на Управителния съвет на АИКБ уточни, че през днешния ден електрическата сила на борсата коства към 45 лв., като последната седмица цените са били сред 66 и 36 лв. за мегаватчас.

Според изчисленията на Велев всяко българско домакинство заплаща тъкмо по 161 лв. за двете американски централи, като против тези пари обаче не получават престация. " Точната дума е, че това е обир ", посочи Васил Велев.

Омбудсманът Мая Манолова счита, че би следвало да има промени в законодателството, които да регламентират размера на тези преференции, от които се употребяват американските централи, ВЕИ-ата, когенерациите и някои топлофикации.

Според нея сега липсва бистрота какво тъкмо се случва и какви дейности са подхванали виновните българските институции по тематиката.

Манолова осведоми, че откакто от управлението на американските централи са разбрали за срещата с работодателските организации, самите те са поискали да се срещнат с омбудсмана, която ще се организира тази или другата седмица.

Освен това Манолова разгласи, че ще изиска цялостна информация от министерствата на енергетиката и финансите, както и от КЕВР, с цел да обяснят какви дейности са подхванати от тях по този въпрос. Тя ще изиска информация и какви са вероятните сюжет и каква ще бъде крайната цена, която ще платят българските жители, в случай че договорите се прекратят.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР