Всяка година Столичната община приема програма за придобиване, управление и

...
Всяка година Столичната община приема програма за придобиване, управление и
Коментари Харесай

Нов сблъсък ГЕРБ срещу Терзиев: Столична община ще изкупува имоти от Южния парк

Всяка година Столичната община приема стратегия за придобиване, ръководство и предписание с общинска благосъстоятелност - като главен интерес от него най-често провокира опитите на общината да купи парцели от частни притежатели.

Тази година за пръв път има оферти за закупуване на доста парцели в цели три столични парка -  " Гео Милев ", " Езерото " и " Южен парк - III част ", разкрива кмета Васил Терзиев в своя отчет за програмата.

Той ще се гледа тази седмица на редовното съвещание на Столичния общински съвет, като Терзиев акцентира, че всички оферти са от районните кметове.

Както се означи в отчета, в Южния парк - най-южната му част - има огромно количество парцели, възобновени на частни лица като реставрация през 90-те години - общо 75, като Терзиев предлага изкупуването на 18 от тях. 

" През годините, притежателите неведнъж са желали решение на казуса с възобновените им парцели, посредством подмяна, отчуждаване или изкупуване от Столична община, както и посредством разрешаване на строителство върху тях, съобразено с парковата среда ", написа още в отчета.

И до момента в който сходно строителство е допускано неведнъж през 90-те и по-късно, в новия век за главен приоритет за градската среда се смята запазването на парка като подобен - заради което през годините имаше и редица кавги с сходни планове в Борисовата градина.
ГЕРБ-СДС: Купуват се парцели като швейцарско сирене, множеството са благосъстоятелност на две компании
Очаквано опозицията на Терзиев в СОС - някогашните властимащи в София от ГЕРБ-СДС - откриха проблеми в плановия отчет, и упорстват за инспекция на всички 75 частни парцела в Южния парк.

Хората на Борисов в Съвета настояват, че не е ясно по какъв начин тъкмо са определени тези 18 от 75 парцела - въпреки в отчета да е ясно посочено, че те са единствено на притежатели, показали предпочитание да продават.

" Предложените за изкупуване 18 парцела не образуват един или няколко нови общински терена, а свободно плуват измежду голям брой други частни парцели. Така Столична община ще похарчи огромна сума от обществените пари, за да придобие парцели, върху които даже не може да построи алея в парка, защото имотите не са свързани между тях ", настояват от ГЕРБ.

И ползват забавна скица на  " Южен парк – III част “, на която в жълто са маркирани всички частни парцели, а в алено - тези, които възнамерява да изкупи общината.

" В момента Васил Терзиев предлага да купим 18 парцела, ситуирани като дупки на швейцарско сирене върху огромна повърхност от частни парцели. Обществен смисъл  и изгода за София в това предложение изрично няма и остават сериозни подозрения за „ неслучаен “ асортимент на парцелите, които ще се купуват без съответен аршин за какво. Затова на съвещанието на комисията по архитектура настоях неотложно предлагането за 18 покупко-продажби да бъде оттеглено от кмета и екипа му. Реакция още няма “, разгласи Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС.

Ако обаче погледнем не странната диаграма на ГЕРБ върху карта от кадастъра, като че ли съзнателно направена да наподобява повече като " швейцарско сирене ",, а нанесем в същата карта червен цвят върху задачите парцели от предлагането на Терзиев (каквато е практиката в този вид карти), нещата не наподобяват тъкмо по този начин:
 Терзиев: Предложенията са на районните кметове
В своя отговор във Facebook нощес кметът акцентира, че всички оферти идват от районните кметове - въпреки да пропуща фактът, че Южният парк е част от регион " Триадица ", чийто кмет е Димитър Божилов от ПП-ДБ.

" Заради наследството от ръководството на ГЕРБ няма по какъв начин да вземем всички парцели с бюджет за една година. Тази година - 18, идната - повече, и по този начин ще превърнем парковете в цялостни зелени пространства ", дава отговор кмета на въпроса за какво не се купуват повече и по-добре свързани парцели.

Терзиев акцентира, че импортираният отчет е " рамка за желание " и че всяка покупка минава на настрана разглеждане в комисии и гласоподаване в СОС. И пита някогашните ръководещи какво те са създали по тематиката за възобновяване на парковете в София.
ГЕРБ с дуплика: Изкупуват се препродадени парцели, Терзиев или лъже, или е бил подведен
В днешния ден от ГЕРБ-СДС излязоха с още информация. По техни данни 10 от 18-те парцела са на двама притежатели.

" Дали е изцяло инцидентно, всеки може да преценя. На 5 от тези парцели строителната компания „ ИНТЕРМЕКС ИН “ ООД е съсобственик. Тя купува идеални елементи през 2020 година “, написа Георги Георгиев във Facebook.

И цитира обяснението на Терзиев в отчета - че са включени единствено парцели, чиито притежатели ги имат по реставрация и са в осъществената част на парка. Както и че са изключени 3 парцела, които са добити от трети лица посредством покупко-продажби или на обществена обмен.

" Следователно г-н Терзиев или не споделя истината, или е бил подведен. След среднощната пламенна отбрана на тези покупко-продажби, втората опция изрично отпада. Питам господин Терзиев какъв е правилото, по който 5 парцела, на които съсобственик е строителна компания, ще бъдат изкупени от общината, а други 3 сте ги изключили от листата точно с претекста, че са били препродадени? “, написа Георгиев.

И отбелязва, че част от парцелите са възбранени по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс поради обществени отговорности. Тоест, в случай че въпреки всичко общината заплати тези парцели на частната компания, след това може да ги изгуби.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР