Всяка година, щом дойде месец май, а още повече –

...
Всяка година, щом дойде месец май, а още повече –
Коментари Харесай

Климатични промени - най-горещо на 18 юли в Европа е било в Полярния кръг

Всяка година, щом пристигна месец май, а още повече – щом свърши, всички се настройваме за лятото. Защото лятото е горещо време, горещи пристрастености, отмора, другари, море, бира, занимания – с две думи хубаво нещо. Само че през тази година в България лято в смисъла, който разбираме всички, няма. И наподобява тъкмо това лято ще ни накара да обърнем внимание на... световното стопляне!

Споровете дали има или не смяна на климата на планетата от дълго време се водят на всякакво равнище – най-много политическо, само че също и научно, както и на равнище най-обикновен наблюдател. Тази седмица обаче наля вода в мелницата на защитаващите феномена „ климатични промени “ (глобално затопляне).
Вчера, 18 юли, се оказа, че най-топлите точки в Европа са били...в Норвегия! Става въпрос за места оттатък Полярния кръг. Измерени са температури над 33 градуса по Целзий в Бардуфос и Драг (виж ТУК).
Изключитено топлото време докара и до различен феномен що се отнася до Полярния кръг – горски пожари. Според английския вестник The Guardian има 11 такива пожара, а сп. Time оповестява за най-малко 40 пожара в Швеция, което е провокирало евакуация в три окръга в скандинавската страна.
На брега на Баренцово море, което е едно от най-студените на планетата, са измерени 28 градуса по Целзий през вчерашния ден. Всъщност единствено в Гърция има такава температура, в случай че гледаме цяла Европа (виж КАРТА)
Предвид тези аномалии, въпросите до каква степен стигнахме и какво ще се случи с планетата в по-дългосрочен аспект стават все по-сериозни!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР