Всяка година по време на сухия сезон шепа смели мъже

...
Коментари Харесай

Viasat Explore хвърля поглед към живота на Австралийските ловци на бикове |

Всяка година по време на сухия сезон шепа смели мъже и дами изкарват прехраната си, като залавят диви бикове. Около 300 000 диви бикове и биволи се скитат из австралийската пустота.

Ако не бъдат хванати, те се трансформират в злина и по тази причина има специфични стратегии за тяхното заличаване. Залавянето им освен облагодетелства околната среда, само че е и голяма промишленост, изключително за австралийските туземци.



Всичко стартира от въздуха, до момента в който ловците на бикове летят с хеликоптери над пустошта в търсене на диви бикове и биволи. След това подписват договорка със притежателя на земята - в подмяна на достъп до земята, ловците на бикове ще поделят облагите от продажбата на биковете на пазара за добитък. Става дума за големи облаги, защото цената на биковете е над 150 млн. $.

Това е една от най-опасните специалности на Земята, с вдишване на доста опасности, късмет за огромно заплащане и непрекъснато подписване на покупко-продажби, а ето какво още научи Offnews.



Когато сушата превземе Австралия, над 300 000 диви бика се насочат към по-благоприятни за живот условия, като предизвикват големи вреди на хабитата в хода на миграцията си. Все повече и повече хора, обаче, стартират да се занимават с преодоляване на този развой. Това са „ Ловците на бикове “ или „ Рейнджърите “, които преодоляват провокации и големи рискове, изкарвайки прехраната си с улавянето на мигриращите животни.



Какво тъкмо е „ Хващането на бикове “?

В никакъв случай не би трябвало да се бърка с хващане на животните като някакъв тип спорт. Тези мъже и дами хващат мигриращите бикове, с цел да поддържат екоравновесието в Австралия, което обезпечава бъдещето на фермите и хората, работещи и живеещи в тях. Едно такова животно може да изконсумира по 30 кг трева дневно, тъй че представете си заличаването, което стотици хиляди такива бикове могат да причинят по пътя си.

Какво се случва след улавянето на животните?

Важно е на добитъка да не му бъде навредено, защото в следствие той се продава. Чрез попречване на свръхпопулация, от една страна, се пази природата, а от друга се обезпечават финанси за самите ловци, както и за притежателите на земята, върху която са уловени животните.


Как можеш да станеш „ рейнджър “?

Внимавайте, доста малко са хората, които са способни да работят тази работа. Все отново става въпрос за това, че откриваш, преследваш и хващаш животни, които тежат по един звук и повече, като в същото време би трябвало да го опазят от пострадване. Изисква се огромна точност и съгласуваност, скоростта също е витално значима, другояче е доста евентуално самият рейнджър да бъде контузен или по-лошо.



Тези мъже и дами излагат живота си на риск, с цел да защитят австралийската пустота, като от време на време това им коства ужасяващи трудови контузии. Друга заплаха на занаята е, че работиш на отдалечени места и от време на време може просто да няма кого да помолиш за помощ, защото животните често се ловят на стотици километри от най-близкото обитаемо място, допустимо е да няма нито телефон сигнал, нито Wi-Fi, евентуално е да си заобиколен единствено от пустота, докъдето ти стига погледът.

Местните хора и общности вземат участие ли в този развой?

Месните общества вземат участие в улавянето на бикове, като се счита, че към 40% от рейнджърите са туземци. Много от фирмите се имат от австралийци по генезис. Освен това, улавянето на бикове е измежду източниците на прехранване за доста локални ловци, които по този начин имат жива връзка с дивите бикове и коне.



Новият документален сериал в 10 елементи наблюдава приключенската и рискова специалност на австралийските ловци на бикове. „ Австралийски ловци на бикове “ е по с двоен епизод всеки вторник от 22:45 с повтаряне час по-рано в четвъртък и след 19:30 в събота.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР