Всяка година от учредяването на Експлорърс клуб (ECAD) в Ню

...
Всяка година от учредяването на Експлорърс клуб (ECAD) в Ню
Коментари Харесай

Княгиня Калина бе приета в Експлорърс клуб Китин Муньос с номинация

Всяка година от учредяването на Експлорърс клуб (ECAD) в Ню Йорк през 1904 година насам членовете  му се събират на галавечеря в хотел „ Уолдорф Астория “. Тя е част от уикенд, в който има симпозиум, коктейли и гала за връчване на награди за принос в изследователската активност и науката. На тазгодишната 119-а гала брачният партньор на княгиня Калина – откривателят Китин Муньос, беше номиниран за дипломат на испанската войска, а самата тя стана първата дама с царско родословие, призната за член на международната организация. Експлорърс клуб
се ражда преди век от концепцията и самодейността на журналиста, историк и откривател Хенри Колинс Уолш и учени в разнообразни области. През 20-те години на 20. век организацията стартира да събира откриватели, завръщащи се от изследвания, и учени, с цел да споделят своя опит и открития. През 30-те години тези неофициални събирания се трансформират в обществени университетски лекции и презентации. До през днешния ден в 32-та клона на Клуба по целия свят има лекции, стратегии и семинари, присъждат се стипендии на студенти за полеви проучвания, разгласяват се бюлетини, провеждат се експедиции, екскурзии и просветителни събития.

Целта на Клуба на откривателите е
да среща хората на науката и богатия хайлайф от целия свят. Създаден е, с цел да насърчи и поддържа теренните проучвания, да финансира, разпространява и подкрепя експедиции. И всяка година поддържа науката с 1.5 милиона $. Има 3500 членове – най-големите откриватели на 20. век – пионери в полярните и галактическите проучвания, археологията, зоологията, физиката, океанографията, астрономията, екологията, геологията, палеонтологията, природозащитния алпинизъм и пещерното дело, и изобщо науките за планетата и околната среда.

Сред известните фигури в него
са първият поробител на Еверест Едмънт Хилари, въодушевилият облика на Индиана Джоунс – Рой Чап-
ман Андрюс, стъпилият на Луната американски астронавт Нийл Армстронг, канадският кино режисьор, основал поредицата „ Аватар “ Джеймс Камерън, президентът Теодор Рузвелт, милиардерите откриватели Джеф Безос и Илън Мъск, испанският принц Фелипе и принцът на Монако Албер, херцогът на Единбург.

Флагът на Клуба,
предоставян с публично позволение и против писмен отчет за хода, извършените проучвания и приносите за науката на дадена експедиция, е участвал на най-големите международни експедиции до върха на Еверест, Северния и Южния полюс, Луната, доста задачи на „ Аполо “. Бил е и на две от експедициите, ръководени от Китин Муньос, свързани с изследвания на моретата. Той членува в Ескплорърс клуб от 1997 година

Галата за Клуба на откривателите
е извънредно забавно международно събитие, на което участва елитът в науката. Наградите, които се връчват, са еквивалент на Нобеловите награди в света на изследователската активност. Дрескодът на вечерта е публично облекло блек тай, облекло, обвързвано с обичайна просвета или с природата. Тази година княгиня Калина участва с българска национална носия и беше дипломат на българската просвета и традиция. По време на вечерята двамата със брачна половинка ѝ Китин Муньос седяха до президента на Клуба на откривателите Ричард Гариот и брачната половинка му Летисия Гариот де Кайо, извънредно забавни персони.

Ричард Гариот
е бизнесмен, основател на видеоигри, който през 2008 година заплати 30 милиона $, с цел да живее в Космоса за 12 дни. Съпругата му Летисия е бизнесдама, член на Съвета по научна защита на Съединени американски щати (органът, който поучава министъра на защитата на Съединените щати), близка е до Джо Байдън и Хилари Клинтън и е внучка на френския геолог Андре дьо Кайо дьо Сенарпон, чието име е обещано на лунен кратер.По покана на пътешественика и откривател Китин Муньос и княгиня Калина Ричард и Летисия Гариот гостуваха в България през август предходната година, срещнаха се с проф. Христо Пимпирев и разискаха плана за подкрепяне на идната 31-ва антарктическа експедиция и историческото първо корабоплаване на български боен научноизследователски транспортен съд в Световния океан. На галавечерята диалозите сред княгинята, брачна половинка й и президента на Експлорърс клуб и неговата брачна половинка на тази тематика са траяли.
Източник: eva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР