Всяка година Никулден се отбелязва на 6 декември. Това е

...
Всяка година Никулден се отбелязва на 6 декември. Това е
Коментари Харесай

Кога е Никулден?

Всяка година Никулден се отбелязва на 6 декември. Това е един от най-важните православни празници. Денят е отдаден на свети Николай Мирликийски, считан за настойник на моряци, банкери, пътешественици и търговци.

Свети Никола се разделя с живота си на 6 декември, 345 година. Именно на тази дата и до през днешния ден Християнската черква уважава паметта му.

Светецът е правил доста положителни каузи през целия си живот. Той е разполагал с благосъстояния, наследени от татко му, и всичко е раздавал на бедните хора.
Какво се прави по традиция на Никулден?
Поверията гласят, че точно свети Никола носи първия сняг. Това е и повода да бъде изобразяван с бяла брада и снежинки, падащи от нея.

 Никулден - забавни обстоятелства, поверия и традиции Никулден - забавни обстоятелства, поверия и традиции
На 6 декември православната черква празнува деня на Свети Николай Мириклийски - Никулден. Това е един от най-важните православни празници...

Рибарите наложително ловят риба на Никулден. Първата, която заловен, би трябвало да бъде сготвена и изядена от индивида, който я е уловил.

Не би трябвало да се плава в намерено море на този ден. Всяка лодка, транспортен съд, яхта и останалите транспортни средства стопират, с цел да почетат светеца.

Когато се чисти шаранът вкъщи, домакините следва да са доста акуратни, тъй че люспи да не попадат върху пода. Ако някой от членовете в фамилията ги настъпи, може да се разболее тежко. Големите люспи е добре да се държат в портфейла, с цел да носят пари през цялата година.

Когато честваме Никулден, на трапезата наложително би трябвало да участва шаран, както и други постни ястия. Подносът с рибата се поставя в центъра на масата. Преданието гласи, че светецът бил употребявал шаран, с който запушва дупката на потъващ транспортен съд и по този метод избавя моряците.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР