Всяка година наградите „Иновации в политиката” отличават най-смелите и доказали

...
Всяка година наградите „Иновации в политиката” отличават най-смелите и доказали
Коментари Харесай

Престижният конкурс „Иновации в политиката“ вече е отворен за подаване на кандидатури


Всяка година премиите „ Иновации в политиката” отличават най-смелите и потвърдили се политически планове в Европа. Институтът „ Иновации в политиката “ е основан във Виена, и за поредна година търси най-хубавите политически начинания, в това число и от България. Жури от над 1000 европейски жители от към 40 страни избират от всички подадени кандидатури 80 финалисти и 8 спечелили в 8 категории. За съпоставяне през 2017-а година, бяха получени повече от 600 поръчки в състезанието, който е образец за най-престижното европейско отличие в обществената сфера.
Официален представител на състезанието в България е информационната организация All Channels Communications в партньорство със Съвета за младежка политика, организацията за нововъведения Innovation Starter, както и организацията „ Работещи хрумвания “.

От месец март 2019-а година, определени политици или елементарни жители от една от 47-те държави-членки на Съвета на Европа са поканени да предлагат политически начинания и планове, които сполучливо поставят основите на демократичната народна власт като безусловно всеки може да номинира план за присъединяване.

Проекти могат да се предлагат тук: https://www.innovationinpolitics.eu/bg/project-nominate

И тази година новаторски политически планове от България имат опция да вземат участие в конкуренцията с другите страни като разчитаме на вашия принос да ни помогнете да открием положителните образци за сполучливи политически практики у нас.

През есента на 2019-а година всички подадени планове ще бъдат оценени от жури от над 1000 жители от цяла Европа. Всеки, който е над 16 години, може да кандидатства да стане член на това жури.

Ако желаете да станете част от интернационалното жури, направете го тук: https://www.innovationinpolitics.eu/bg/juror-submit

През 2018-а година спечелилите в състезанието включиха необятен набор от начинания на локално равнище, както и политически лица като ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер или трагични умрелия кмет на Гданск – Павел Адамович. През 2018-а година рекорден брой от шест политически плана от България съумяха да се класират измежду финалистите като общо 80 плана бяха утвърдени от журито да стигнал до финала, а единствено от България бяха позволени 37 новаторски политически плана.

Миналогодишните финалисти от България бяха:

- Георги Георгиев, кмет на Община Тунджа с плана „ Насърчаване на младежта – разрешаване на проблемите в обществото “;
- Александър Иванов, общински консултант в Община Пазарджик с плана „ Вдъхновение за младежта – гласът на младежите, показан от локалното държавно управление “
- Йордан Йорданов, кмет на Община Добрич с плана „ Бъдещето на поданството – локален конгрес за поощряване на интензивно общество “;
- Атанас Киров, кмет на Община Стралжда с плана „ Отопление с естествени запаси – потребление на минерални извори за отопление на държавни учебни заведения “;
- Георги Маранджиев, кмет на Община Стамболийски с плана „ Безплатен градски превоз – понижаване на цената при пътувания в страната и чужбина “;
- Иван Тотев, кмет на Община Пловдив с плана „ Дигитална просвета – завещание за бъдещето “

Наградите „ Иновациите в политиката “ са отдадени на развиването и укрепването на новаторската демократична политика и обществената администрация в Европа. За тази цел се разпознават и дават примерни политически действия в 8 категории – „ Култура “, " Демократичност ", " Човешки права ", " Работни места ", " Екология ", " Общност ", " Просперитет " и " Качество на живот ".

Механиката за присъединяване е изцяло транспарантна и без аналог в Европа. В България всеки жител има право да номинира съответен български политик, работещ на локално, национално или европейско равнище. В допълнение, самите политици биха могли да се самономинират, участвайки със личен план, в случай че той покрива строгите критерии на състезанието. Изборът на най-хубавите практики дава скъпо ноу-хау, което може да бъде употребявано от други участници в политиката, а също и от гражданското общество - без значение от партийната принадлежност, равнището на обслужване или района.

Всички финалисти в състезанието ще бъдат поканени на церемония гала в Берлин на 4 декември 2019-а година. Над 500 посетители от цяла Европа се чака да дойдат на формалното събитие, което ще се организира в централата TIPI на Федералното канцлерство.

Международните награди се реализират от Института за Иновации в политиката, основан във Виена с поддръжката на своите сътрудници Act.Now във Виена, Arenalde в Стокхолм, Dreamocracy в Брюксел, Българското учебно заведение за политика, EuropaNova в Париж, European Forum Alpbach и Szkoła Liderów и THINKTANK в Полша. Официален представител на състезанието в страната ни е информационната организация All Chanels Communications, която провежда състезанието на районно равнище в партньорство с организацията за нововъведения Innovation Starter, както и организацията „ Работещи хрумвания “.

Повече за състезанието и самодейността следете и на българската страница на плана и във Facebook.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР