Всяка година на 3 март жители общините Горна Малина и

...
Всяка година на 3 март жители общините Горна Малина и
Коментари Харесай

Националният празник на България бе тържествено отбелязан на паметника в прохода Арабаконак

Всяка година на 3 март поданици общините Горна Малина и Ботевград се събират на паметника на Арабаконак и вършат тържествено означават националния празник на България.

И тази година доста хора се събраха пред паметника на починалите по време на Руско-турската Освободителна война. Те бяха приветствани от кмета на Община Горна Малина - инж. Ангел Жиланов.

На честването участваха: Роберт Шестаков - консултант при Посолството на Руската Федерация в България, Иван Ченчев и претенденти за народни представители от листата на Българска социалистическа партия за България за Софийска област на идните избори.



В знак на дълбока благодарност към всички знайни и незнайни бойци, които се опълчват на турските поробители и с цената на живота си извоюват свободата на България преди 143 години, бяха сложени венци и цветя на паметника.

Битката при Арабаконашкия проход в Стара планина не разрешава на Орханийската османска войска да организира настъпателни дейности против Западния отряд на ген. Гурко, в помощ на Западната османска войска, обсадена при Плевен.

Тогава турските командири струпали огромно количество войски и артилерия на прохода. Те разположили 7 редута с 23 оръдия, до момента в който западният отряд на ген. Гурко се разделил на три колони и форсирал Балкана с обходни дейности. Войските на Шакир паша изоставили своите позиции и отстъпили обратно. При доста сурови зимни условия през прохода минали войските на ген. Н. П. Кридинер и след кървави сражения при село Ташкесен (дн. Саранци) на 18-19 декември 1877 година турските войски напущат арабаконашката си позиция и освобождават пътя към София.



В прохода са се случили още няколко значими събития то новата история на България:
На 22 септември 1872 година там е осъществен Арабаконашкият грабеж, в който взе участие Димитър Общи.
На 14 април 1925 година в прохода Арабаконак група анархисти вършат атентат против цар Борис III.
До 1942 година Ботевградският проход носи името Арабаконак и към момента е прочут с това име.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР