Всяка година на 1-ви март закичваме близки и приятели с

...
Всяка година на 1-ви март закичваме близки и приятели с
Коментари Харесай

Мартеницата в списъка на ЮНЕСКО

Всяка година на 1-ви март закичваме близки и другари с ръчно направени декорации от бели и червени конци. Наричаме ги за здраве, изобилие и надалеч от всевъзможни зли сили. Мислим си, че това е единствено български бит. Но мартеници се връзват още в още няколко страни на Балканите.
Мартеницата в листата на ЮНЕСКО
Обичаят да се подаряват амулети в бяло и алено за здраве датира от хилядолетия и е известен в няколко наши съседки. Във всички страни с тази традиция се посреща пролетта и се разменят пожелания за изобилие, здраве и шанс. Затова обичаят бе вписан в ЮНЕСКО под името " Културни практики свързани с март " като част от международното културно завещание. През 2017 година по време на съвещание на Междуправителствения комитет за запазване на нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО, което се организира в Република Корея, е вписана мултинационалната номинация за детайла „ Мартеница “ в представителния лист на нематериалното културно завещание на човечеството. Номинацията е от 4 страни: България, Северна Македония, Молдова и Румъния.
 Закичваме мартенички за здраве и благодат Закичваме мартенички за здраве и благодат
Традициите, свързани с 1 март, означават прехода сред зимата и пролетта и датират от предхристиянската ера. Това напомнят от Инсти...
Молдова
В страната 1-ви март се празнува като " Мърцишор “, което произлиза от молдовската дума Marti /марц/ и значи март. Обичаят е девойките да подаряват мартеници на момчетата, които се носят до края на месеца. В началото на април се смъкват и закачват на плодово дръвче. Всяка година в Молдова се организира фестивал " Мърцишор ", който към този момент се е трансформирал в огромен празник.
Румъния
Както и в Молдова, амулетът в бяло и алено се назовава „ мърцишор “. Връзва се на китката единствено на деца и дами. Ако подарите мартеничка на мъж в Румъния, той би трябвало да я носи на място, което не се вижда от другите, да вземем за пример в джоба на якето, глезена или в обувката.
Мартеницата е обвързвана с облика на Баба Докия, която преде дълга нишка на времето, до момента в който се качва с овцете в планината през първите девет дни на март. С този интервал се свързва началото на земеделската година и новият цикъл на природата. Всяка жена си избира един от деветте дни, с цел да гадае какъв ще е шансът ѝ през годината. Ако е топло и слънчево, ще има шанс и обилие. Ако денят е леден и дъждовен – ще я сполетят беди и несгоди.

Северна Македония
 Пловдивски възпитаници създадоха рекордно дълга мартеница Пловдивски възпитаници създадоха рекордно дълга мартеница
Ученици от приблизително учебно заведение „ Свети Свети Кирил и Методий ” направиха рекордно дълга мартеница. Навръх 1 март стотици възпитани...
Мартеници се подаряват и в Северна Македония под името " мартинки ". Македонците имат вяра, че този талисман има магическо и защитно деяние, носи здраве, изобилие и ни пази от зли сили. Мартинката би трябвало да се носи единствено на лявата ръка и да не се вижда. Може да се закичи и под блузата, само че още веднъж надалеч от непознати очи. Ако се постави на врата, пази дома. Македонците носят мартинката, до момента в който видят първата лястовичка, когато я смъкват и слагат под камък.
Символиката
Мартеници, мъртишок, мартинки – без значение от името, този талисман се закичва за здраве, шанс, благодат. Навсякъде символизира края на зимата и новото начало с пролетта. Още от древността аленият цвят се смята за силата, кръвта, слънцето и топлината. Има способността да гони злото и пази от " уроки ". Бялото символизира чистотата, положителното начало и светлината.
Още:

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР