Всяка година 120 българи се превръщат в бели роби зад

...
Всяка година 120 българи се превръщат в бели роби зад
Коментари Харесай

120 българи стават бели роби в Европа

Всяка година 120 българи се трансформират в бели плебеи зад граница, демонстрират данни на Националната комисия за битка с трафика на хора. Всяка трета жертва е била изведена от страната ни за трудова употреба. „ Най-често жертвата на трафик за труд зад граница стават мъже сред 25 и 50 години, от дребни обитаеми места, останали без работа и опция да намерят такава “, изясни секретарят на Националната комисия за битка с трафика на хора Камелия Димитрова, написа " Монитор ".

Основно трафикираните работят като строители, сервитьори, помощник-готвачи и домашни помощници.

И тази година в комисията са постъпили голям брой сигнали за употреба на наши строители, отпътували да се трудят в Чехия. Въпреки десетките ужилени през последните години берачи на боровинки в Швеция и през 2017 година няколко българи са алармирали комисията, че са станали жертва на трафик.

„ Понякога трудовата употреба прераства в милостиня. Хората отпътуват да берат плодове, след време работодателят вижда, че реколтата е малко и с цел да не загуби изгодите от наетото лице, го принуждава да проси “, изясни още Димитрова пред Канал 3.

Зачестяват сигналите и от програмата за езиково образование в приемно семейство в чужбина „ О Пер “. Според регламента на стратегия чужденци сред 18 и 30 години отиват да учат език в дома на локално семейство, на което наложително гледат децата. В подмяна получават безвъзмездна квартира, храна и джобни. Домакините пък би трябвало да им обезпечат свободно време, в което бавачките да посещават езикови курсове.

„ Имаме сигнали от девойки, отпътували по програмата във Англия. Когато се озоват на място, схващат, че нямат време за в допълнение образование, тъй като са заети с доста домакинска работа “, съобщи секретарят на Националната комисия за битка с трафика на хора.

Всяка година в отрасловата комисия постъпват сред 10 и 20 сигналите за деца, жертва на трафик. Най-често малолетните са принуждавани от близки и родственици да просят в Швеция, Англия и Франция.

Както „ Монитор “ писа, за половин година обществените служи в редица европейски страни са лишили над 150 българчета от фамилиите им поради принуждение и неприятна грижа.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР