Всяка година 1,3 милиона души по света загиват при пътни

...
Всяка година 1,3 милиона души по света загиват при пътни
Коментари Харесай

Световен ден на жертвите на ПТП: Eдин на всеки 25 секунди загива в катастрофа по света

Всяка година 1,3 милиона души по света умират при пътни катастрофи и от 20 до 50 милиона са ранени.

Днес е Световният ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни катастрофи. Ден, отдаден на милионите хора, трагично изгубили живота си по пътищата по света през последните години.

Всеки изгубен човешки живот предизвиква тъга и болежка за членовете на фамилията , роднините и приятелите на умрелия, само че и за доста други, а изгубените човешки животи, които са причина за пътнотранспортните катастрофи, носят спомагателна тежест, защото загубите и пострадванията са неочаквани, насилствени и травматични събития.



В резултат на пътнотранспортни катастрофи всеки ден умират над 3500 души, т.е. на всеки 25 секунди един човек губи живота си при пътнотранспортно произшествие.

Според статистиката доста от жертвите и ранените при пътнотранспортни катастрофи са деца и младежи. В международен мащаб към 400 000 младежи на възраст под 25 години умират всяка година при пътнотранспортни катастрофи или към 1100 младежи дневно. Пътно-транспортните катастрофи са водеща причина за гибел за хора на възраст от 15 до 19 години, втората водеща причина за гибел за хората на възраст от 10 до 15 и от 20 до 24 години и третата водеща причина за гибел за хората на възраст от 5 до 9 години.

Организацията на обединените народи (ООН) одобри резолюция, с цел да притегли вниманието към трагичните последствия от пътнотранспортните катастрофи, да отдаде респект на жертвите и да покаже взаимност с техните фамилии, както и да увеличи осведомеността за съдбовните последствия от безотговорното държание на пътя. Съгласно резолюцията, всяка трета седмица на ноември ще се отбелязва Световен ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни катастрофи.

Световният ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни катастрофи има за цел да подсети на всички починали при ПТП, да им отдаде почит, само че и да доближи до съзнанието на всички участници в придвижването, с цел да помислят за личната си отговорност, както и за следствията от пътнотранспортните катастрофи. Не бива да се не помни, че всяка година към милионите, които към този момент страдат вследствие на пътно-транспортни катастрофи, се прибавят нови жертви, починали и ранени.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР