Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,

...
Коментари Харесай

К: Бизнес: Износът пак вдигна цената на тока, БТК ще има нов директор

Всяка делнична вечер " Капитал " обобщава най-важните бизнес и пазарни вести, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за през днешния ден:
Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете.
Най-важните международни събития -.
Нов скок в цената на тока. Износът е на рекордни равнища
След като през предходната седмица борсовата цена на електрическата енергия се задържа към 200 лева./мВтч, от началото на тази има нов скок. Постигната през днешния ден стойност на пазара " Ден напред " е 241.18 лева./мВтч. Това е най-високата стойност от 11 август насам, макар че в този момент има доста по-голямо предложение на ток. Конкретно по отношение на 11 август за 31-ви на борсата е изтъргувана с 15% повече електрическа енергия. Реално търсенето на ток е подбудено главно поради износа, до момента в който вътрешното ползване е относително устойчиво и в общоприетите рамки. В избрани часове през днешния ден да вземем за пример износът доближи 1600 мВтч при към 4200 мВтч ползване в страната. Което значи, че 25% от създаденото електричество се изнася. Най-често това става по подписани дълготрайни контракти през август на цени към и под 200 лева./мВтч.
Атанас Добрев напуща БТК
Главният изпълнителен шеф на БТК Атанас Добрев ще напусне поста си в края на ноември, излиза наяве от имейл, разпратен до чиновниците на компанията през предходната седмица. За момента не е ясно кой ще бъде неговият правоприемник. Напускането на Добрев не е изненадващо поради промяната на собствеността на компанията към United Group, която приключи през предходната година. Добрев е отпред на БТК от юни 2013 година, когато компанията още беше благосъстоятелност на компании към Цветан Василев и VTB Capital, поделение на съветската банка ВТБ. Впоследствие телекомът стана мажоритарна благосъстоятелност на Спас Русев през 2016 година, а в края на 2019 година бе оповестена договорката с United Group, която завърши в средата на 2020 година Добрев беше отпред на компанията осем години, през които се смениха три притежателя. Това е втората огромна смяна в управлението на БТК, откогато United Group е притежател. В края на предходната година бе заменен и техническият шеф Радослав Златков, който заемаше поста от 2015 година На негово място бе назначен Андраш Пали.
Число на деня: 13.6%
е годишната промишлена инфлация в България през юли по данни на Национален статистически институт. В преработващата индустрия най-голямо е нарастването на индустриалните цени на главните метали - 39%, до момента в който на другия полюс със спад от 1.5% са текстилът и текстилните произведения, без облекло. В съпоставяне с юни цените на производител в индустрията са се покачили с 3%, като най-значителен е растежът в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (7.6%).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР