Всяка държава с богата и дълга история би могла да

...
Всяка държава с богата и дълга история би могла да
Коментари Харесай

МВнР намекна на Ердоган, че и България може посочи част от Турция в културните си граници

Всяка страна с богата и дълга история би могла да твърди, че нейните духовни и културни граници излизат отвън физическите.
Това се споделя в публична позиция на Министерството на външните работи по отношение на изказването на турския президент Реджеп Таип Ердоган, който в неделя съобщи, че Кърджали е част от " душевните граници " на Турция.

От Министерство на външните работи припомнят, че днешните граници са одобрени с интернационалните контракти и не подлежат на преразглеждане.

Това не е първото сходно изказване на турския президент. Преди година той уточни Алепо, Одрин, Гюмюрджина, Кърджали, Бурса, Скопие като част от духовната територия на своята нация и акцентира, че тя не е приела непринудено днешните граници на страната си.

 Ердоган: Уважаваме суверенните граници, само че Алепо, Кърджали, Скопие са част от душевните ни граници
Ердоган: Уважаваме суверенните граници, само че Алепо, Кърджали, Скопие са част от душевните ни граници

В тирада в Бурса...

Пълният текст на българската позиция:

По мотив коментара на президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган, споменаващ Кърджали, Министерството на външните работи на Република България отбелязва:

- всяка страна с богата и дълга история би могла да твърди, че нейните духовни и културни граници излизат отвън физическите.

- в случай че политическата изразителност в обособените страни избере по някаква причина да се връща към предишното, то съвсем постоянно може да очертае граници, които се отличават от сегашните.

- в реалност, днешните държавни граници са одобрени с интернационалните контракти, приети от всички страни и не подлежат на подозрение, нито на преразглеждане. България и Република Турция, които се радват на отлични двустранни връзки, не вършат изключение от тези контракти.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР