Всяка държава от ЕС, която изпитва криза на снабдяването с

...
Всяка държава от ЕС, която изпитва криза на снабдяването с
Коментари Харесай

Ако държава от ЕС изпадне в газова криза, ще може да иска помощ от съседите си

Всяка страна от Европейски Съюз, която изпитва рецесия на снабдяването с газ, ще може да изиска трансгранична помощ от съседите си по силата на нови правила за съдействие, признати от Европейския парламент. Това се споделя в известие от пресслужбата на Екологичен потенциал.

Приоритет ще бъде даден на снабдяването с газ на семействата, централното отопление и съществени публични услуги като лечебните заведения. Всяка страна членка ще може да задейства механизма на взаимност, с цел да избегне дефицит.

Регионално съдействие за справяне с газови рецесии

Новите правила откриват четири „ рискови групи “ страни членки, които ще си сътрудничат и подхващат взаимни оценки на риска, както и взаимни превантивни и незабавни ограничения.

Ще има три равнища на рецесия на снабдяването с газ: ранно предизвестие, паника и изключителна обстановка. Държавите членки могат да разгласят всяко едно от тях посредством информиране на Европейската комисия и способените управляващи в съответната рискова група и прилежащите страни.

Прозрачност на договорите

Европейската комисия ще има право на достъп до всеки контракт за доставка на газ от голяма важност за сигурността на снабдяването, което значи 28% от годишното ползване на газ в съответната страна членка. Комисията също по този начин може да изиска информация по отношение на други търговски съглашения от голяма важност за действието на контракта за доставка на газ, в това число контракти по отношение на газовата инфраструктура.

Докладчикът Йежи Бузек (ЕНП, Полша) сподели: „ Нашите жители не би трябвало в никакъв случай да остават без газ в домовете си. Държавите членки се наемат да си оказват помощ взаимно при нарушение на доставките на газ за жителите. Новият правилник ще укрепи районното съдействие в планирането за изключителни обстановки и попречване на рецесии и ще направи договорите за доставка на газ по-прозрачни. “

Регламентът беше признат с 567 гласа „ за “ против 101 „ срещу “, 23 „ въздържал се “.

След като бъде утвърден от Съвета, регламентът за гарантиране на сигурността на доставките на газ ще бъде оповестен в Официалния вестник на Европейския съюз и ще влезе в действие 20 дни след публикуването.

Този правилник съставлява съществена част от пакета ограничения за устойчива енергийна сигурност, показан от Европейската комисия през февруари 2016 година Заедно със законодателството по отношение на междуправителствените съглашения (прието през март 2017 г.) този пакет усилва прозрачността на газовия пазар и укрепва устойчивостта на Европейски Съюз при нарушение на снабдяването с газ. Приложение I към регламента съдържа обстоен лист на страните членки, включени в четирите рискови групи.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР