Всяка държава от ЕС има задължението да предложи свой еврокомисар,

...
Всяка държава от ЕС има задължението да предложи свой еврокомисар,
Коментари Харесай

Остане ли в ЕС след 31 октомври, Великобритания трябва да предложи свой еврокомисар

Всяка страна от Европейски Съюз има задължението да предложи собствен еврокомисар, съобщи през днешния ден представител на Европейската комисия в отговор на въпрос дали Лондон би трябвало да изпрати нов представител в Европейска комисия, съобщи Българска телеграфна агенция. Договорите за Европейски Съюз важат за всички страни от Общността, означи той.

Европейският съвет даде на Англия пролонгация да напусне Европейски Съюз до 31 октомври, когато изтичат пълномощията на комисията на ръководителя Жан-Клод Юнкер. Европейска комисия под председателството на Урсула фон дер Лайен встъпва в служба от 1 ноември.

Европейският парламент през вчерашния ден заяви, че чуванията на препоръчаните за еврокомисари ще се състоят от 30 септември до 8 октомври. Целият състав на Европейска комисия с ръководител Урсула фон дер Лайен се планува да бъде гласуван от евродепутатите сред 21 и 24 октомври.

Източници от Екологичен потенциал през днешния ден потвърдиха, че е доста допустимо двамата краткотрайни еврокомисари на Естония и Румъния да не бъдат изслушани и назначени на следващия ден, както в началото се предвиждаше. Причина за това е решението на Юнкер да не разпорежда ясни отговорности на двамата претенденти. Така претендентите следваше да положат изпит пред ръководителите на парламентарните комисии, вместо пред обособени комисии в Екологичен потенциал. В понеделник парламентарната комисия по обществени въпроси не съумя да избере собствен ръководител, по тази причина съставът на изпитната комисия не е запълнен и тя не може да свика чуване.

Ново съвещание на парламентарната комисия по обществени въпроси е планувано за 24 юли. Ако тогава бъде определен ръководител, може да се чака, че краткотрайните еврокомисари (до 31 октомври) ще бъдат изслушани, само че с цел да бъдат назначени, би трябвало да получат поддръжка в пленарната зала. Следващото съвещание на Екологичен потенциал е през септември. Ако тогава двамата препоръчани за еврокомисари бъдат одобрени, те ще заемат работните си места за към един месец до идването на новата комисия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР