Всяка четвърта бюлетина на парламентарните избори в неделя е пусната

...
Всяка четвърта бюлетина на парламентарните избори в неделя е пусната
Коментари Харесай

Варненци най-запалени по е-бюлетините, Кърджали на опашката

Всяка четвърта бюлетина на парламентарните избори в неделя е пусната с машина. Това демонстрират сметките съгласно предварителните сумарни данни за гласуването в 31-те изборни региона, които са качени на уеб страницата на ЦИК.

Над 3,2 млн. са общият брой действителни гласове, подадени за участващите на изборите 30 партии и обединения, двама самостоятелни претенденти и опцията “Не поддържам никого”.

В неделя за първи път в България на парламентарни избори бе въведено всеобщо машинно гласоподаване. Устройства имаше в 9398 секции с над 299 гласоподаватели. 787 122 са подадените действителни гласове с машини. От тях за партии и обединения са дали своят вот 773 147. А останалите 14 033 гласоподаватели са употребили опцията “Не поддържам никого”.

Според данните от машинното гласоподаване за всички 31 изборни региона минимум машинно гласоподаване са употребили гласоподавателите на Движение за права и свободи - към 22 000 души от общо над 320 000 гласа за партията.

След тях се подреждат гласоподавателите на обединението Изправи се! Мутри вън!. При тях машините са употребили над 51 хиляди души. Въпреки че като брой са малко, би трябвало да се означи, че съгласно междинните данни всяка трета бюлетина за обединението е пусната посредством машина за гласоподаване. От гласоподавателите на Българска социалистическа партия с машина са пуснати към 122 000 гласа, като общият брой на действителните гласове за нея са над 476 000. При гласоподавателите на ГЕРБ пък електронно са дали своят вот над 123 000 души. Това съгласно междинните данни значи, че едвам всеки шести автентичен глас за ръководещите е подаден с машина. При гласовете за Демократична България гласоподавателите, предпочели електронното гласоподаване, са над 128 000. Това значи, че жестоко всяка втора бюлетина за обединението е пусната машинно. Което демонстрира, че машините са най-популярни точно измежду почитателите на обединението на Христо Иванов и ДСБ.

Като безспорен брой обаче първенци в машинното гласоподаване са гласоподавателите на партията на Слави Трифонов ИТН. Пуснатите с машина гласове за новия политически индивид са към 187 000. Това обаче значи, че всеки трети глас, подаден за партията, е електронен.

Иначе най-вече гласоподаватели, решили да подадат своя глас посредством машина, са в трите софийски изборни региона, във Варна - към 54 000 души, в Бургас - всеки трети, и Пловдив - също всеки трети. Най-скромен интерес към машинното гласоподаване са показали в Кърджали - към 5500 души, Търговище - към 6600 души, и в Силистра, Видин и Разград - по над 8000 души.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР