Всяка бензиностанция сама ще преценява дали да предоставя отстъпката от

...
Всяка бензиностанция сама ще преценява дали да предоставя отстъпката от
Коментари Харесай

След полунощ: Бензиностанциите дават по желание отстъпката от 25 ст. на литър гориво

Всяка бензиностанция сама ще преценя дали да дава отстъпката от 25 стотинки на литър бензин А95, дизел, природен газ (метан) или пропан-бутан (втечнен нефтен газ LPG).

Това е планувано в закона, който влиза в действие след среднощ в събота - 9 юли . Препоръчително е, преди да заредят гориво, клиентите да попитат в обекта дали се ползва отстъпката от 25 ст. на литър, оповестяват от Национална агенция за приходите.

Компенсацията ще се дава за зареждане на леки коли - категория М1, мотопеди или мотоциклети от категория L, благосъстоятелност на физически лица, като те би трябвало да показват дребния ваучър на транспортното средство, с цел да употребяват отстъпката, припомнят от Национална агенция за приходите. Друго значимо изискване по тази причина е и типът гориво да е с най-ниската цена.

Компенсацията ще се начислява като понижение от крайната цена при заплащане за зареденото количество на касата, без значение дали това ще стане в брой или с банкова карта. За горивото с отстъпка, бензиностанцията ще издава уголемен фискален бон, в който ще са вписани регистрационния номер на транспортното средство, тип и количество на зареденото гориво, както и отстъпката от 25 ст. на литър, споделят още от Национална агенция за приходите.

„ Гражданите ще могат да се възползват от плануванаъа отплата още в ранните часове на 9 юли. Няма да има ограничавания в количеството на горивото и броя на зарежданията. Съветваме хората, преди да заредят, да попитат в бензиностанцията дали в обекта се дава отстъпката. Имаме уверението на сектора, че в множеството огромни обекти ще се дава компенсацията “, сподели заместител изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Георги Димов.
Бензиностанциите няма да сменят софтуера, с цел да дават обезщетенията. Всяка електронна система с фискална памет (ЕСФП), която се употребява за отчитане на продажбите в обектите за зареждане на гориво, е изпитана и утвърдена с функционалност за вписване и отчитане на отстъпка. Това значи, че не е належащо Национална агенция за приходите да дава програмен продукт на крайните разпространители, с цел да дават те компенсацията, припомнят още от приходната организация.

Компенсацията ще се начислява като понижение от крайната цена при заплащане за зареденото количество на касата, без значение дали това ще стане в брой или с карта. За горивото с отстъпка, бензиностанцията ще издава уголемен фискален бон, в който ще са вписани регистрационния номер на транспортното средство, тип и количество на зареденото гориво, както и отстъпката от 25 ст. на литър. В разширения фискален бон вместо име и адрес на получателя ще се показва „ Получател на отплата за гориво по ЗДБРБ ", а вместо идентификационен номер на получателя се показва „ 0000000025 "

За да си получат сумите за компенсацията, крайните разпространители следва да сформират обособен доклад за издадените разширени фискални бонове (фактури), както и протокол, с който да начислят Данък добавена стойност за осъществените от тях доставки на гориво с отстъпка през съответния месец и да ги включат в дневника си за продажби. Заедно с това, до 14-то число на месеца, идващ месеца на даване на обезщетенията, е належащо да подадат по електронен път пред Национална агенция за приходите декларация, с която да изискат предоставените обезщетения.

За да улесни бизнеса, приходната организация е в развой на създаване на нова електронна услуга, посредством която да се подават декларациите. Посочената сума в декларацията се възвръща в границите на 10 дни след приключване на крайния период за подаване на справка-декларация по Данък добавена стойност за съответния интервал – 14-о число всеки месец.

„ Направихме организацията на работата в Национална агенция за приходите, тъй че даването на отплата при зареждане на гориво, отчитането пред приходната организация и възобновяване на сумите на крайните разпространители да не се утежни, като бизнесът няма да бъде претрупан с спомагателни условия към софтуера. Целта ни е повече обекти да вършат отстъпката от 25 ст. на литър гориво, тъй като това е помощ за крайните консуматори “, сподели заместител изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Георги Димов.
Повече информация за даване на компенсацията, можете да получите в уеб страницата на Национална агенция за приходите или на телефони: 0700 18 700; 02 9859 6801 на цена, според цената на телефонния оператор.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР