Всяка автономна кола ще се нуждае от дистанционна намеса поне

...
Всяка автономна кола ще се нуждае от дистанционна намеса поне
Коментари Харесай

Автономните коли ще имат нужда от „дистанционно управление“


Всяка самостоятелна кола ще се нуждае от отдалечена интервенция най-малко един път на 20 000 км
(снимка: CC0 Public Domain)

Самоуправляемите транспортни средства на бъдещето ще изискват понякога отдалечена човешка интервенция – при положение, че нещо в машинарията на транспортното средство се повреди. По груби оценки, всяко автоматизирано транспортно средство ще се нуждае от отдалечена операторска помощ почти един път на всеки 20 000 километра. Производителите на сходен тип возила би трябвало още занапред да плануват по какъв начин ще се реализира отдалечената човешка интервенция. За това предизвестиха откриватели в нова публикация, оповестена от Royal Holloway и TRL.

Изследователите приканват промишлеността на самостоятелните транспортни средства да актуализира сегашната си идея за автоматизираните коли, с цел да включи ролята на човешки оператор от отдалечено място. Дистанционният оператор може да окаже помощ на пасажерите в колата или даже да ръководи отдалечено обстановката в транспортното средство и да дефинира идващите дейности на возилото.

В по-екстремни случаи може да се наложи операторът даже да поеме напълно ръководството – отдалечено – и да закара транспортното средство по безвреден метод до несъмнено място, отбелязва. Най-важното е, че е нужно да бъдат въведени регламенти и протоколи за сигурност. Самите оператори би трябвало да бъдат доста добре подготвени за сходно дистанционно управление, за оборудването и технологиите, които са от значително значение за държанието на колата.

Съществуват обилни разлики сред осъзнаването на заобикалящата среда в естествена среда на шофиране и поемането на краткотраен надзор върху транспортно средство от отдалечено място. Експертите акцентират незабавната нужда от провеждането на проучвания на неповторимите провокации, с които ще се сблъскат отдалечените оператори, когато се пробват да добият визия за обкръжаващата среда към транспортно средство, движещо се на случайно място от света, на което те би трябвало да оказват помощ.

Статията, оповестена в „ Cognitive Research: Principles and Implications “, твърди, че когато става дума за физически отдалечена конюнктура, може да се окаже от изгода „ “ на отдалечения оператор да се направи допустимо най-реалистично, като се употребяват съвременни технологии от вида на добавена действителност и виртуална действителност. Така вероятно ще се усъвършенства тяхното чувство за действително наличие в транспортното средство.
още по тематиката
„ Ако възникне проблем в автоматизирано транспортно средство, което му пречи да се придвижва независимо до местоназначението си, може да се наложи да се намеси човешки оператор – напълно отдалечено, “ отбелязва Клеър Муцешиш, експерт от Отдела по логика на психиката в Роял Холоуей. „ Ние твърдим, че разбирането на производителите на самостоятелни транспортни средства би трябвало да се разшири, с цел да включи ролята на отдалечения оператор, който ще се намесва от настрана място”.

„ Нашето проучване изследва какво равнище на осведоменост би било задоволително за безвредното дистанционно управление на транспортното средство, какъв брой време е належащо за създаване на това равнище на информираност и дали ситуационната осведоменост би била усъвършенствана посредством даване на спомагателна информация “, разяснява Холоуей.

„ Работата в TRL ясно сподели, че обещанието за автоматизирани транспортни средства ще бъде осъществено единствено в случай че имаме изцяло схващане за системата. Технологията сама по себе си не дава отговор. Нашият план запълва една значима празнота в настоящето ни схващане за – тази за потребностите на отдалечените оператори “, споделя доктор Шон Хелман, основен академик в TRL и съавтор на отчета.

Ролята на отдалечените оператори за действието на самостоятелните транспортни средства ще е директно обвързвана с сигурността, по тази причина е значимо да не бъде подценявана, предизвестява и Камила Фаулър, началник по автоматизацията в TRL.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР