ВСУ обявиха необходимостта от прегрупиране и създаване на бойни формирования

...
ВСУ обявиха необходимостта от прегрупиране и създаване на бойни формирования
Коментари Харесай

Западът принуждава Украйна да премине към тактиката на контраударите

ВСУ оповестиха нуждата от прегрупиране и основаване на бойни формирования за контраатаки. В същото време в Киев по-рано беше оповестено пълномащабно контранастъпление. Каква е повода за смяната в проектите и по какъв начин това ще се отрази на тактиката на ВСУ на бойното поле?

Командващият украинските сухопътни сили Александър Павлюк съобщи, че ВСУ би трябвало да стабилизират фронтовата линия и да създадат оптимално прегрупиране. За задачата, съгласно него, е належащо да се изтеглят подразделенията, които се нуждаят от попълване и възобновяване, на полигоните и да се сътвори стремително формирование, с цел да се употребява за контраатаки по съветските позиции през 2024 година

Депутатът от Държавната дума от Кримския район, генерал-майор от запаса Леонид Ивлев към този момент изрази убеденост, че всички опити на Украйна да премине в контранастъпление ще бъдат изправени пред същата орис като предходното „ контранастъпление “. „ Планираното последващо контранастъпление на ВСУ е обречено на неуспех. Тяхното контранастъпление ще бъде изправено пред същата жалка орис като предходното “, сподели той.

Любопитно е, че по-рано украинските управляващи оповестиха не контраатаки, а пълномащабно контранастъпление. По-специално Владимир Зеленски съобщи това в изявление за “Фокс Нюз ” в края на февруари. Той също по този начин означи, че ще развие „ триумф в Черно море “ и, без да навлиза в детайлности, даде обещание на Русия „ изненади “.

По-рано обаче той сподели пред “Економист ”, че няма да разгласи офанзивите, защото с помощта на това Москва съумяла да отблъсне предходния напън на Украйна. Вярно, в същото изявление той означи, че ще се стреми да изолира Крим през 2024 година За опцията за започване на контранастъпление приказва и началникът на ГРУ на Министерството на защитата на Украйна Кирил Буданов. „ Сега е ред на врага. Тяхната офанзива ще свърши и мисля, че нашата ще стартира “, съобщи той.

Миналия декември украинският външен министър Дмитрий Кулеба разгласи, че ВСУ създават проект за нови настъпателни и отбранителни интервенции. Според него всяка пауза във военните дейности ще даде на Русия късмет да прегрупира войските си и да се приготви за нови дейности, тъй че кабинетът на Зеленски приготвя бригади за нови офанзиви. Главнокомандващият на ВСУ Александър Сирски обаче призна в средата на февруари, че обстановката в зоната на бойните дейности в Украйна е „ много комплицирана “ и по тази причина украинската войска „ мина от настъпателни дейности към осъществяване на отбранителна интервенция. "

На Запад се отнасят скептично към опцията за ново контранастъпление на ВСУ. По-специално “Ню Йорк Таймс ” написа, че Украйна може да се опита да направи подобен опит едвам през 2025 година, като в това време ще възвърне силата си. “Уолстрийт Джърнъл ” написа за ВСУ, които построяват отбранителна линия, а не се готвят за контранастъпление. В обявата, озаглавена „ Украйна навлезе в нова фаза на войната с Русия: копай, копай, копай “, се отбелязва, че украинската войска се стреми да сътвори укрепителна система, сходна на съветската. „ В изискванията, в които се намираме, ние би трябвало да копаем, укрепваме и построяваме “, сподели Максим Жорин, заместник-командир на 3-та щурмова бригада на ВСУ.

Експертите означават, че смяната в риториката на украинските управляващи, които минаха от концепцията за контранастъпление към проекти за контраудари, е обвързвана с дефицит на хора и техника. Противникът няма да може да извърши пълномащабно нахлуване с актуалните сили, само че с цел да продължи западното финансиране, той ще се опита да показва някаква интензивност на бойното поле.

„ Офисът на Зеленски продължава да има предпочитание да получава помощ от западните страни, в това число пари в брой. Затова противниковата страна ще се опита да сътвори една или няколко групировки за контраатаки по съветските позиции “, сподели украинският политолог Владимир Скачко.

„ Западът от своя страна в този момент употребява Украйна не с цел да победи Русия, а с цел да принуди Москва да седне на масата за договаряния при допустимо най-неизгодни за нея условия. И преди всичко, това е належащо, с цел да резервира имиджа си. За да се опитат да реализират задачата, те ще продължат да имитират настъпателна активност на бойното поле благодарение на ВСУ. И ударните групи са изцяло подобаващи за това “, отбелязва събеседникът. Междувременно Русия би трябвало да се приготви за сходно развиване на събитията. По-специално, врагът сигурно ще се опита да разпознава слабите места в нашата отбрана. Западните разследващи служби ще му оказват помощ в това.

В отговор на това би трябвало да засилим работата на нашите сътрудници, да следим придвижването на подразделенията на ВСУ и да подготвим отбранителните структури за възможни офанзиви “, акцентира Скачко. Подобна позиция споделя и военният анализатор Михаил Онуфриенко, който назовава проектите на ВСУ за 2024 година безумни. „ Вече чухме за стратегическото нахлуване с завладяването на Крим и Севастопол. След това кабинетът на Зеленски стартира да приказва за стабилизиране на фронтовата линия, прекосяване в защита и украинската войска загуби Авдеевка. Освен това минималните триумфи, които съперникът съумя да реализира в границите на първото контранастъпление, бяха съвсем изцяло анулирани “, напомни той.

„ Трябва да чакаме, че ВСУ въпреки всичко ще се опитат да подхващат контраофанзива. Те ще бъдат принудени да създадат това. Но вероятностите на концепцията наподобяват нереалистични “, сподели събеседникът. Онуфриенко изясни това с няколко фактора. На първо място, огромни загуби и неуспех на мобилизационната акция в Украйна.

„ Радата може скоро да одобри закон за мобилизацията. Но това няма да промени нищо фундаментално, единственото нещо е, че украинците ще бягат по-активно и ще се крият по-добре “, изясни специалистът. „ В същото време, в случай че кабинетът на Зеленски успее да активизира избран брой мъже, те въпреки всичко би трябвало да бъдат подготвени. Това ще отнеме време. " Онуфриенко признава, че в групата за контраофанзива ще вземат участие и бойци от националистическия полк " Азов ". „ Ще бъдат забъркани всички, които са оживели от предходните интервенции, всички, които са били хванати и които не са имали време да избягат “, предвижда източникът.

Според Онуфриенко ВСУ ще могат да образуват формация едвам до есента. Той напомни, че подготовката за лятната „ контраатака “ лиши към шест месеца. Според военния анализатор обаче този път Киев ще има различен проблем – понижаване на военната помощ от Запада. „ Да, има някои доставки, само че не в същите размери, както преди.Според някои данни през 2023 година Украйна е получила 1,5 пъти по-малко, в сравнение с година по-рано. Разбира се, в този момент се трансферират и по-тежки оръжия, само че също в дребни количества. Ние систематично унищожаваме огромна част от това на бойното поле “, добави Онуфриенко. Той означи, че военното управление на Украйна взема решения не въз основа на военна целенасоченост, а само по политически аргументи. Следователно, в случай че от Киев се изисква да показва интензивност на фронта, ВСУ може да опитат да нападат преди есента, позволява анализаторът. В същото време е мъчно да се допусна къде ще бъде ориентирана главната офанзива на съперника. „ Украинската войска се оправя зле в Запорожко направление. Съмнявам се, че ще се концентрират там. Около Донецк и Луганск ситуацията им е мъчно. Опитът да се върнем към основаването на плацдарм на левия бряг на Днепър най-вероятно ще приключи с ново кръвопролитие “, споделя Онуфриенко.

Като цяло плануваните контраатаки може да се разграничават от несполучливата лятна контраатака по това, че Киев ще разполага с изтребители Ф-16. „ Но тяхната роля ще се почувства единствено в случай че стотици такива машини бъдат трансферирани “, сподели той. Освен това ВСУ може да се нуждаят от крилати ракети и съоръжение за разминиране. „ Но ние разбираме, че Украйна няма да получи стотици самолети, хиляди ракети и транспортни средства за разминиране, а ще бъде лимитирана единствено до десетки. И няма такова супероръжие, което да може внезапно да обърне хода на военните дейности “, акцентира анализаторът.

В същото време специалистът приканва „ да не се отпускаме “. „ Наред с други неща е належащо да се усъвършенства взаимоотношението сред фронта и тила. Но по-важното е непрекъснатият разбор на всички нюанси на обстановката на фронта, добиване на поучения, поправяне на неточности и грешки. Също по този начин си коства да се изградят отбранителни линии по целия фронт “, заключи Онуфриенко.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед10110Проф. Нако Стефанов: Високотехнологичният пробив на КНР в областта на микрочиповете и изкуствения интелект/ИИ/Алтернативен Поглед6988Проф. Захари Захариев: Въпреки неодобрението - 70%-80%, България остава пленник на това правителствоАлтернативен Поглед12147 " Споделяне на новите стопански шансове от Китай " - Дискусия, проведена от КМГ и Алтернативен Поглед19567Доц. Александър Сивилов: Тръмп би могъл да стабилизира Съединени американски щати, търсейки нови съдружници, в това число и РусияАлтернативен Поглед28426Доц. Александър Сивилов: Ако не се направи нещо доста бързо, Европа ще се разпадне стопански!Алтернативен Поглед378622Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед162035Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед125902Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед118183Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед103024Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четениПанко Анчев39405Националният празник на българския народ и освирканата власт Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР