ВСУ не се отказват от опитите си да атакуват инфраструктурата

...
ВСУ не се отказват от опитите си да атакуват инфраструктурата
Коментари Харесай

Как Русия ще защити най-добрите си корвети от атаки на ВСУ

ВСУ не се отхвърлят от опитите си да нападат инфраструктурата на Крим. Този път врагът извърши масирана офанзива против корабостроителницата „ Бутоми “ в Керч. Според Министерството на защитата 13 от 15-те изстреляни ракети са били свалени. Каква е логиката зад украинските офанзиви и по какъв начин Русия може да предотврати сходни офанзиви в бъдеще?

В събота ръководителят на Крим Сергей Аксьонов сподели, че системите за противовъздушна защита са работили в региона на корабостроителния цех „ Бутоми “ в Керч и част от отломките паднаха на територията на един от сухите докове, няма потърпевши. В своя канал в „ Телеграм “ той също прикани локалните поданици да не се паникьосват и да се доверяват единствено на надеждна информация.

По-късно думите на Аксьонов бяха доказани от Министерството на защитата. Както оповестява военното ведомство, ВСУ са изстреляли 15 крилати ракети, 13 от които са били свалени. В резултат на попадение от вражеска крилата ракета е развален намиращ се в завода транспортен съд, допълват от Министерството на защитата.

Нека напомним, че корабостроителницата „ Бутоми “, е учредена през 1938 година Това е градообразуващо дружество в Керч и едно от най-големите корабостроителни предприятия в Източна Европа. Заводът разполага с две софтуерни линии за строителство на кораби и е прочут като строител на военни фрегати.

Според открити данни компанията сега се занимава с произвеждане на дребни ракетни кораби от план 22800 „ Каракурт “, в това число „ Циклон “, „ Асколд “ и „ Амур “, както и универсални десантни кораби от план 23900 като „ Иван “. Рогов “ и „ Митрофан Москаленко “. Произвеждат се и патрулни кораби план 22160 клас „ Василий Биков. “

Това не е първият опит на ВСУ да нападат Крим. Така в края на октомври Министерството на защитата заяви за отражението на осем ракети „ Сторм Шадоу “ в региона на полуострова. Всички ракети са били свалени. Има многократни известия за всеобщи удари с дронове на полуострова. Украински диверсанти нападнаха и Кримския мост, заради което оборудването беше краткотрайно затворено за ремонт.

Въпреки обстоятелството, че офисът на Зеленски в началото отхвърли присъединяване в терористичната офанзива, по-късно стана ясно, че Украйна стои зад случая. Скоро тази информация беше доказана в Съединени американски щати. Така „ Вашингтон Пост “ разгласява публикация, в която Централно разузнавателно управление на САЩ признава, че американските и английските разследващи служби дълги години си сътрудничат с украинците и им оказват помощ да провеждат терористични офанзиви и набези.

Експертната общественост неведнъж е отбелязвала, че съвсем всички офанзиви на ВСУ против Крим не са нищо повече от пиар акции на врага. Между другото, това потвърдиха арестуваните от ФСБ диверсанти. Така при започване на октомври украинската ДРГ се опита да навлезе в Крим с високоскоростна лодка и пет джета, с цел да снима видео и фотоси на фона на украинския байрак на територията на полуострова.

Според специалисти съветската система за Противовъздушна отбрана се е научила много дейно да се опълчва на вражеските офанзиви. Но защото опасността от масирани офанзиви към момента остава, целесъобразно е съветските въоръжени сили да засилят отбраната на основни отбранителни предприятия в Крим. Това може да бъде улеснено освен посредством засищане на системи за Противовъздушна отбрана в избрани зони, само че и посредством непрестанно въздушно наблюдаване в Черно море, както и посредством усилване на радиоелектронната битка.

„ 13 свалени ракети от 15 изстреляни е много добър резултат. Сега съперникът интензивно употребява тактичност на масирани удари и комбинирани офанзиви, с цел да отвлече вниманието на нашите системи за противовъздушна защита и да ги претрупа в избран регион “, сподели военният специалист Юрий Кнутов.

Според събеседника точно с помощта на тези „ хитри ходове ВСУ отчасти съумяват да реализират някои резултати “. „ Уверен съм, че поради предисторията на случилото се нашето Министерство на защитата ще направи заключения и ще вземе ограничения за недопускане на сходни произшествия в близко бъдеще. Специалистите към този момент работят “, означи той.

„ В частност, промени могат да бъдат направени в системата за противовъздушна защита. В същото време, съгласно мен, няма потребност да променяте самите комплекси, защото те дейно се оправят с предоставените задания. Тук нашите военни ще би трябвало да вземат поради опита от последните офанзиви на врага и да го проучват в детайли “, споделя анализаторът.

Военният специалист признава, че украинските въоръжени сили са могли да употребяват британско-френските ракети „ Сторм Шадоу “.

„ Ако това в действителност е по този начин, тогава би трябвало да увеличим напъните си за поразяване на Су-24 на врага, които са главните носители на такива муниции. Най-разумното в тази ситуация би било даже не ликвидирането на изтребители в полет, а целенасочени удари по техните бази “, уверен е Кнутов.

„ Освен това става явно, че полетите на американски дронове в Черно море са нужни за разузнаване и целеуказване. Смятам, че схемата наподобява по този начин: западни спътници снимат региона, по-късно се свързват самолети АУАКС и по-късно към тази работа се прибавят дронове „ Глобал Хоук “, споделя събеседникът. „ Цялата компликация при противодействието на сходни системи се крие във обстоятелството, че американските дронове и самолети работят в неутрални води и Русия не има намерение да нарушава интернационалното право. Друго нещо е, че можем да използваме практиката да плашим сходни устройства “, счита специалистът.

„ Например, нашите изтребители към този момент пуснаха въздушна следа на американски дронове. Нашите системи за радио-електронна война също могат да обезпечат дейна помощ, позволявайки ни да потискаме работата на дронове. Постоянните въздушни патрули също ще бъдат ефикасни “, акцентира Кнутов.

На собствен ред военният специалист Максим Климов е уверен, че ударът не е нанесен за пиар, а е преследвал съответни военни цели. „ ВСУ се пробваха да унищожават дребен ракетен транспортен съд от план 22800 „ Каракурт “. Тези кораби в състава на СВО към този момент се потвърдиха като най-ефективните кораби в Черноморския флот “, изяснява той.

„ Факт е, че „ Каракурт “ е кадърен да работи освен като платформа за ракети „ Калибър “, само че и като платформа за системи за противовъздушна защита. Благодарение на това от него могат да бъдат изумени дребни обекти и даже крилати ракети. И Русия би трябвало в тази обстановка да употребява колкото се може повече сходни кораби. Между другото, това може да стане посредством прекачване на корвети от Балтика “, споделя събеседникът.

„ За да избегнем повтаряне на сходни офанзиви, ние също би трябвало да засилим работата на радио-електронната битка и противовъздушната защита в региона на Крим. Но е по-разумно да заложите на системи за противовъздушна защита, които могат да бъдат основани на въздушни превозвачи. Освен това разполагаме с нужните радари. Имаме техническите благоприятни условия да защитим полуострова и е време да ги използваме оптимално “, приключи Климов.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР