Встъпването в длъжност на новия 46-ти президент на САЩ Джоузеф

...
Встъпването в длъжност на новия 46-ти президент на САЩ Джоузеф
Коментари Харесай

Световни медии за новия президент на САЩ: Демокрацията надделя

Встъпването в служба на новия 46-ти президент на Съединени американски щати Джоузеф Байдън, първата му тирада като държавен глава и първите му дейности на поста са водеща тематика за печатните издания от двете страни на океана, а фразата на Байдън " демокрацията надви " е определена за водещо обръщение под главата на " Ню Йорк таймс ", " Файненшъл таймс " и " Гардиън ".

Първата страница на английския " Скотсман " е заета от огромна фотография на Байдън и по-дълъг фрагмент от речта му, в който той споделя " Демокрацията е скъпа, демокрацията е нежна. В този час, другари, демокрацията надви ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Водещото заглавие на " Вашингтон пост " е " Байдън: единството е пътят напред ". Лондонският " Дейли телеграф " е избрал различен откъс от речта на Байдън: " Да спрем тази негражданска война ", а " Таймс " е избрал " Време за единение ", вплетено в огромна фотография на целувка на Байдън и брачната половинка му Джил.

Испанският в. " Мундо " извежда в заглавие казаното от Байдън, че " Има доста неща, които би трябвало да изцелим ", а берлинският в. " Билд ", който е с максимален тираж в Европа, е избрал за заглавие " Завръщане за Америка ". Консервативният немски вестник " Зюддойче цайтунг " пък избира за заглавие " Нова епоха за Америка ".

Лондонският " Гардиън " разяснява вчерашното водещо международно събитие с констатацията, че " Сега Джо Байдън е президент, само че Тръмп подложи Съединени американски щати на тестване за потомство напред ". Авторът акцентира, че първата тирада на Байдън като президент е била напълно " нетръмпистка " и в нея е имало успокояващи нотки на натурализъм, примирение, вяра и поредност.

Американският в. " Хил " написа, че президентът Байдън в действителност е водачът на свободния свят и би трябвало да приказва с изключение на за обединяване на американското семейство, за обединяване на демократичните страни. Заглавието на публицистичната публикация на американския вестник " Бостън глоуб " е риторичен въпрос " Може ли мас за ранена нация да се трансформира в лепило, което да я скрепи? ".

В. " Ню Йорк таймс " отбелязва, че Байдън е станал сигурната ръка измежду толкоз доста безпорядък. Авторката написа, че Байдън не се е хванал на политическата примамка на Тръмп, който седмици наред след изборите се опитваше да обърне резултата от тях. Вместо да се остави да бъде обхванат от тръмписткия безпорядък, Байдън се концентрира върху образуването на кабинета си и в подкрепяне на Демократическата партия да завоюва балотажите в щата Джорджия, отбелязва изданието. А с очертаващия се втори развой за импийчмънт против Тръмп в Сената, 78-годишният Байдън резервира непоколебимата си религия в политическия център, като се нарежда като покровител за всички американци и медиатор сред левите и десните, разяснява " Ню Йорк таймс ".

В заглавието на различен коментарен материал " Ню Йорк таймс " акцентира, че мнозина в цяла Америка са си поели мирис със започването на нова епоха. Според създателя, за доста американци в изтощената и разграничена страна, церемонията по встъпване в служба на Джо Байдън е била не просто преход, а смяна в духа на времето.

В тази връзка в. " Вашингтон таймс " разяснява, че " Постиженията на Тръмп ще останат част от тъканта на Америка ". Според изданието, политиките на Тръмп към Китай и Близкия изток ще бъдат непокътнати, само че той е основал повече проблеми от нужното. Изданието акцентира, че, в случай че не друго, Тръмп е поставил завършек на политическите династии на Буш и Клинтън и е извадил на показ пристрастията, а от време на време и лицемерието, на всички политически страни във Вашингтон. Дори да не постигнал нищо друго, той би трябвало да бъде окуражителен за това от сънародниците си, обобщава " Вашингтон таймс ".

Изданието оповестява също, че стачкуващи против Байдън се нанесли вреди на централата на Демократическата партия в Портланд, щата Орегон. Протестиращите са изрисували по фасадата анархистки знаци.

В. " Ню Йорк таймс " пък оповестява, че извънредно дясната формация " Прауд бойс ", чиито членове бяха измежду най-ревностните последователи на 45-тия президент Доналд Тръмп, е почнала да му се подиграва и да го назовава " слаб ", което е знак за разграничаване от досегашния държавен глава.

Говорителката на президента Джо Байдън даде първата си конференция, в която даде обещание да има професионален и цивилизован продан с медиите, съобщи Ройтерс.

" Ще има моменти, в които ние няма да сме на едно мнение и сигурно ще има дни, в които ще има различия сред нас по време на огромна част от брифинга ", съобщи Джен Саки. " Но ние имаме обща цел и тя е да споделяме точна информация с американския народ ", увери тя. Саки акцентира, че Байдън има желание да е транспарантен с медиите, да споделя с тях истината, даже когато тя е сложна за чуване.

Саки сподели, че чака да има дневни брифинги в Белия дом и да даде опция за представители на здравните управляващи да коментират ограниченията, които взима администрацията, с цел да овладее пандемията от ковид.

При президентството на Тръмп Белият дом забрани достъпа до брифингите на новинарски организации, които бяха възприемани за прекомерно сериозни. Тръмп неведнъж наричаше " медии на подправените вести " някои от водещите американски медии.

Саки съобщи в този момент, че изпитва надълбоко почитание към ролята на свободната и самостоятелна преса в американската народна власт.

Саки заяви също по този начин, че първи телефонен диалог с непознат водач Байдън ще организира с канадския министър председател Джъстин Трюдо, съобщи Франс прес. Със сигурност те ще обсъдят двустранните връзки, които са доста значими, и решението на Байдън по отношение на петролопровода Кийстоун.

Проектът е подкрепян от Отава, само че е подложен на критика от еколози. Подет е през 2008 година, само че анулиран за първи път от Барак Обама по екологични аргументи, а след това възобновен от Тръмп по стопански аргументи. Решението на Байдън да анулира решението на Тръмп за плана бе взето в първия му работен ден, а Канада изрази отчаяние от него.

Говорителката на Байдън разяснява и въпроса за Иран, като сподели, че Байдън ще дискутира тематиката с непознати сътрудници и съдружници, съобщи Ройтерс. Тя напомни, че Съединени американски щати ще желаят да удължат и затегнат нуклеарните ограничавания над Иран.

Относно въведените от Китай наказания против представители на администрацията на Тръмп Саки сподели, че те са непродуктивни. Санкциите бяха въведени против отиващия си държавен секретар Майк Помпео и против още 27 души. Китай ги упрекна в неистини и измами. Санкциите бяха въведени през вчерашния ден.

Относно процедурата за импийчмънт на Тръмп Саки сподели, че Байдън ще остави на Сената да реши по какъв начин и по кое време да работи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР