Встъпителна пресконференция по проект РЕ-АКЦИЯ чрез информация срещу домашното насилие

...
Встъпителна пресконференция по проект РЕ-АКЦИЯ чрез информация срещу домашното насилие
Коментари Харесай

Обсъдиха проект „РЕ-АКЦИЯ чрез информация срещу домашното насилие и насилието по полов признак“

Встъпителна конференция по план „ РЕ-АКЦИЯ посредством информация против домашното принуждение и насилието по сексуален симптом “ организираха на 12 май 2023 година в град Ямбол сътрудниците по плана. Той се осъществя с финансовата поддръжка на Норвежки финансов механизъм 2014-2021, стратегия „ Правосъдие ”, Малка грантова скица и се извършва в партньорство сред Сдружение „ Евроклуб Жена “, Община „ Тунджа “ и Ямболска търговско-промишлена палата. Безвъзмездната помощ, отпусната от Кралство Норвегия за плана, е в размер на 186 305,32 лева

На конференцията пред представители на локални и районни медии, на Неправителствени организации, работещи в региона на домашното принуждение, цивилен организации, обществени служащи, психолози, учители и здравни посредници, които живеят и работят на територията на община „ Тунджа “, беше показан планът и неговите действия.

Татяна Балъкчиева, ръководител на Сдружение „ Евроклуб Жена “, Димитър Димитров, заместник-кмет на Община „ Тунджа “ и Стойчо Стойчев, ръководител на ЯТПП, приказваха за значимостта на казуса за домашното принуждение и за дейностите по плана, които се осъществят от техните организации и институции.

Основната цел на плана е да сътвори подходи в работата с уязвими групи от деца и дами от ромските общности посредством включването им в осведомителна акция, само че също по този начин и да увеличи потенциала на експерти, които работят с тях за предварителна защита на разнообразни форми на принуждение.

В развой на осъществяване са към този момент някои от дейностите по плана - проучване „ Аз мога да го разпозная “, което има за цел да проучва аргументите и информираността за физическо принуждение в ромските общности и учебни заведения, с преобладаващи възпитаници - роми, както и за актуалните способи на принуждение отвън физическите - тормоз в интернет, неглижиране в фамилията, език на омразата. Проучването ще приключи с отчет, който ще бъде наличен на страницата на плана и ще бъде отправната точка при пускане на останалите действия.

В две от селата на община „ Тунджа “ – Роза и Кукорево, стартира работа и “SOS кабинет “. Тази характерна активност по плана, обезпечава в учебното заведение на съответното обитаемо място кабинет, в който, в продължение на 3 месеца, ще има разполагаем психолог-специалист по домашното принуждение и насилието по сексуален симптом за по 4 часа дневно. Кабинетът дава безвъзмездни психически съвещания както на възпитаници, по този начин и на техните родители – най-вече дами.

Българското учебно заведение от дълго време работи по тематиката за насилието и експанзията, само че се веселя, че посредством психическата поддръжка в “SOS кабинета “ ще потърсим зародиша на казуса, разяснява Мария Костадинова, шеф на ОУ „ Св. Паисий Хилендарски “ с. Роза и показа, че децата работят с голямо предпочитание с назначения по плана психолог.

В края на май 2023 година ще започва и необятна осведомителна акция измежду деца и родители, най-вече майки, за повишение на информираността и предварителна защита по тематики, свързани с домашното принуждение и насилието учредено на сексуален симптом - по какъв начин да го разпознават, разпознават и по какъв начин да реагират и да алармират. Ще бъдат извършени 12 срещи, целящи да обзет не по-малко от 100 възпитаници и 100 дами от ромския етнос.

Повече информация за идните действия може да бъде открита на интернет страницата на плана www.reaction.euwomanbg.com или на интернет страниците на партньорите
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР