Встъпителна конференция по проект Подобряване природозащитното състояние на горски природни

...
Встъпителна конференция по проект Подобряване природозащитното състояние на горски природни
Коментари Харесай

Отпускат близо 10 млн. лева по проект на ЮИДП

Встъпителна конференция по план „ Подобряване природозащитното положение на горски естествени местообитания и подкрепяне на екосистемните услуги, предоставяни от горите, посредством използване на лесовъдски практики и залесяване на територията на Югоизточно държавно дружество Сливен “, финансиран по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “, съфинансиран от Европейския фонд за районно развиване на Европейския съюз “ се организира в постройката на ЮИДП Сливен.

В конференцията взеха присъединяване инж. Димчо Радев – шеф на ЮИДП Сливен, инж. Златка Азманова – заместник-директор на ЮИДП Сливен и специалисти по плана от “Магистериум ” ООД.

В своето послание инж. Радев акцентира нуждата от реализирането на този план, като не пропусна да означи голямото му значение за опазването на горските естествени местообитания и подпомагането на екосистемите, както и съхраняването на биоразнообразието на територията на предприятието. Директорът подчертава и върху ролята на Оперативна стратегия „ Околна среда 2014–2020 година “ и Европейския фонд за районно развиване на Европейския съюз за реализирането на този план. Той съобщи, че посредством осъществяването на плана ще се обезпечи запазване на естественото биоразнообразие, ще се увеличи акомодацията и устойчивостта на горските екосистеми към измененията в климата, както и капацитета им за асимилиране на излъчвания от парникови газове.

Инж. Цветомир Калчев, началник на плана, даде повече изясненост по отношение на главните данни, спецификата по обособените действия и предстоящите резултати. В представянето беше включена подробна информация за цената и периодите за осъществяване, както и за особеностите по всяка една от обособените дейностите:

1. Спомагателни действия.

2. Изпълнение на горскостопански проекти и/или други програмни/планови документи.

3. Популяризиране на залесителните мероприятия.

4. Организация и ръководство, подготовка на публични поръчки, ограничения за информация и връзка.

С плановото предложение ще се осъществят лесокултурни мероприятия, включващи разчистване и почвоподготовка, залесяване, попълване и развъждане на горски култури, поддържане на семепроизводствени градини, семесъбиране и действия в разсадниците, възобновяване на огради на разсадници, осъществяване на ремонтни действия, закупуване на горско-стопанска техника и други За сполучливото осъществяване на плана ще бъдат приложени специфични лесовъдски процедура за развъждане на млади насаждение и подкрепяне на естественото обновяване на горите на територията на „ Югоизточно държавно дружество “ Директива за птиците – Сливен.

В рамките на плана се планува залесяване на до 151,2 ха и попълване на площи до 148,4 ха от територията на предприятието, както и действия, съпътстващи и подпомагащи главната цел на плана. Дейностите по плана ще се осъществят на територията на 42 бр. предпазени зони по директивите за местообитания и директивите за птици.

Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 9 999 999,85 лева, обезпечени от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “, съфинансирани от Европейски фонд за районно развиване на Европейския съюз.

В рамките на деня стартира серия от образования по плана, които ще обзет всички структури на ЮИДП Сливен, участващи в осъществяването на дейностите.

Всички действия по плана се извършват в период, като се чака да приключат до края на актуалната календарна година.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР