ВСС все още умува какво да прави с искането на

...
ВСС все още умува какво да прави с искането на
Коментари Харесай

Първо в Lupa.bg: ВСС спъва старта на политическия проект на Гешев

ВСС към момента умува какво да прави с настояването на някогашния основен прокурор Иван Гешев да бъде освободен от правосъдната система. Именно за това Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет реши през вчерашния ден да остави без разглеждане молбата му. Това значи, че той към момента се води прокурор и не може да се занимава с политика.



 „ Ако хипотетично на есен има избори 2в1 и Гешев желае да взе участие в тях със своята партия, това не може да се случи. 3-4 месеца са му нужни, с цел да записва политическия си план в ЦИК, както и да го впише в регистъра на партиите ”, изясни пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов.

По думите му, като се изключи че Гешев може да не отиде на избори, е допустимо и да не получи 20-те заплати, които му се поставят за прослужено време. Има възможност Висш съдебен съвет да търси метод да го уволни дисциплинарно като магистрат за уронване престижа на правосъдната система, само че по тази причина би трябвало да се върне в прокуратурата. Ако това се случи, тогава той може да не получи полагащите му се 280 000 лева

Според политолози оскъдни са възможностите на Иван Гешев като политик. „ При него има политически упоритости, само че липсва електоралната база и идеологията, които са свързани. Той би трябвало ясно да се обособи в политическата ниша ”, предложи Цветанка  Андреева.

Адв. Димитър Марковски пък счита, че неуспехът му като основен прокурор ще докара до крах на бъдещия политически план. „ Самата констатация за уронване на престижа на една от извънредно авторитетните институции в страната – не е доба поръчка за предстоящ политически план ”, съобщи и Марковски.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР