ВСС трябва да назначи временно като прокурор във Върховната касационна

...
ВСС трябва да назначи временно като прокурор във Върховната касационна
Коментари Харесай

ВСС назначава съдията, който да разследва обвинител №1

ВСС би трябвало да назначи краткотрайно като прокурор във Върховната касационна прокуратура арбитър Даниела Талева, която бе определена на инцидентен принцип при започване на юли. Талева бе една от общо 22-мата съдии, включени в листата с магистрати, които могат да проверяват обвинител №1. Кадровиците отложиха със седмица назначението й поради пропуски.

 

Формално обаче като причина бяха посочени отпуски на част от членовете на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет - Светлана Бошнакова и Гергана Мутафова. За вземането на решението е належащо квалифицирано болшинство. 

 

Комисията за атестирането и състезанията беше предложила процедурата по назначението на арбитър Талева за прокурор да бъде спряна. Мотивът на комисията беше обвързван с позволеното за разглеждане от Конституционния съд искане на някогашния основен прокурор Иван Гешев за оповестяване за противоконституционни на редица разпореждания в Наказателно-процесуален кодекс, една част от които са свързани с въвеждането на механизма за следствие на обвинител №1 и неговите заместници, напомнят от Lex.bg. 

 

Правосъдният министър Атанас Славов обаче бе безапелационен, че съображение за прекъсване на процудурата поради конституционното дело няма и предизвести, че в случай че Прокурорската гилдия не назначи Даниела Талева, ще се обърне към Върховния административен съд.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР