ВСС отказа да спре или да отложи и втората процедура

...
ВСС отказа да спре или да отложи и втората процедура
Коментари Харесай

ВСС пусна и втората процедура срещу Гешев без отлагане

ВСС отхвърли да спре или да отсрочи и втората процедура за премахване на основния прокурор Иван Гешев и я започва неотложно На ново съвещание в четвъртък ще се гледат двете обединени оферти, съгласно министър Крум Зарков въпросът може да се реши още тогава Гешев се оправдава с прочувственото си положение след атeнтата и заплашителното писмо
" Време е политическият отпадък от Народното събрание да бъде изметен " - това е фразата Иван Гешев, поради която Висш съдебен съвет през днешния ден откри и втора процедура против него за отстраняването с претекст държание, което поврежда на престижа на правосъдната власт. Изречението Гешев сподели по време на впечатляващата конференция на 15 май, на която демонстративно скъса оставката си и атакува съперниците си, в това число и със закани за наказателни производства.
Висш съдебен съвет отхвърли да спре или да отсрочи и втората процедура за премахване на основния прокурор Иван Гешев и я започва неотложно На ново съвещание в четвъртък ще се гледат двете обединени оферти, съгласно министър Крум Зарков въпросът може да се реши още тогава Гешев се оправдава с прочувственото си положение след атeнтата и заплашителното писмо
" Време е политическият отпадък от Народното събрание да бъде изметен " - това е фразата Иван Гешев, поради която Висш съдебен съвет през днешния ден откри и втора процедура против него за отстраняването с претекст държание, което поврежда на престижа на правосъдната власт. Изречението Гешев сподели по време на впечатляващата конференция на 15 май, на която демонстративно скъса оставката си и атакува съперниците си, в това число и със закани за наказателни производства.

Точният откъс на Гешев е посочен в на това второ предложение - членовете на прокурорската гилдия Георги Кузманов, Гергана Мутафова, Калина Чапкънова и Йордан Стоев: " Между другото ясно е какъв е политическият отпадък в Народното събрание. Извинявам се за този израз съдейки от изказванията на някои по този начин наречени политици ", " и е време да бъде изметен този, както споделих политически отпадък ".

Подобни квалификации към законодателната власт накърняват престижа на правосъдната власт в прорез с одобрените разбирания за благовъзпитание, се споделя в предлагането. Демонстрира се очевидно неуважения към политическата система, което е скандализирало обществото, а държанието на Гешев е несъмнено като мутренско и неприлично, закана за прям рекет към политическата система. Поведението на Гешев е в несъгласие с етичните правила, които би трябвало да съблюдават магистратите, се споделя още там.
Реклама
Висш съдебен съвет не почете настояването на Иван Гешев да спре втората процедура против него на съображение формираното конституционно дело по импортирано от него искане до Конституционния съд, както предишния четвъртък не почете настояването на прекъсване и на първата процедура на това съображение. Но пък за разлика от предходното съвещание, на актуалното Гешев се яви от началото, както и неговата адвокатка. В четвъртък на съвещанието за предходното предложение, стана ясно, че Гешев е възнамерява отпуск за тази седмица, а адвокатката му ще бъде в болнични. Очевидно и двамата са сменили тактиката, откакто видяха, че Висш съдебен съвет няма да допусне шиканиране и разпъване на процедурата, както правеше при предходни сходни случаи.

В дневния ред на пленума в четвъртък ще бъде включено разглеждането на обединените оферти, сподели правосъдният министър Крум Зарков. Според него няма никаква спънка членовете на съвета да се произнесат още тогава, тъй като всички поискани досега доказателства се отнасят до ноторни обстоятелства. Висш съдебен съвет обаче мъчно ще придприме чак такова коренно деяние, даже единствено тъй като е формиран от магистрати, за които допускането и разглеждането на доказателства е значим детайл на процеса, даже когато доказателствата потвърждават общоизвестни обстоятелства, по които никой не спори.
Доказателствата
За идващото съвещание Гешев изиска да докара очевидец, който ще откри обстоятелството на приемането от основния прокурор на заплашително писмо на 13 май, при идването му от Съединени американски щати, и прочувствената реакция на Гешев от това. Според юрист Радостина Константинова - Томова, бранител на основния прокурор в тази процедура, точно прочувственото положение на Гешев от самото начало от 1 май до приемането на писмото и конференцията по-късно, както и от физическия и душевен напън, под който Гешев се е намирал, са от голяма важност за оценка на действието му. Според члена на съвета Атанаска Дишева, показанията на този очевидец нямат никакво отношение към въпроса за неприемливото изказване на Гешев.

Сред доказателствата, които ползват вносителите на настояването - четиримата членове на прокурорската гилдия, е изявление на някогашния вътрешен министър Емануил Йорданов в Actualno.соm,, изявление на Това Биков за " Епицентър ", както и изказвания на Бойко Рашков, Екатерина Михайлова и други обществени персони, в които те дават оценка за крайната недопустимост на изявлението на Гешев и отрицателното въздействие в обществото.
Реклама
В залата на Висш съдебен съвет Калина Чапкънова изчете относимите цитати от всички изказвания в показаните изявления.

Цитатът от изявлението на адв. Доковска, който Чапкънова прочете в залата е: " Изказването на основния прокурор, че би трябвало да се измете от Народното събрание " политическият отпадък ", лишава от легитимност всяко негово искане за снемане на имунитета на който и да било народен представител. Главният прокурор не дава отговор на главното условие за един представител на правосъдната власт - да бъде неутрален, самостоятелен и зависещ единствено на закона. Той разгласи война на Народното събрание, който сподели, че съществува воля за реформиране на неговия статут, и се разгласи се за единствен страж на конституцията, който няма да разреши тя да бъде " пипана с мазни ръце ". Прокуратурата се съобщи като единствения поръчител за правда, като единствената институция, която работи за Отечеството и за българските жители. Народното събрание не трябва да позволява такова безчинство над държавността. "
Гешев: кървави репресии, късат живо месо и нямат позор от Бога
Във встъпителното си слово във връзка на процедурата Гешев заприказва за: " кървави репресии ", " най-лошия вероятен сюжет в България досега ", " сталинизъм, не право ". За своите съперници той сподели: " тези хора освен разрушават държавността, те я яхват ", " всички желаят шкафчета - по модела на един някогашен министър ръководител ", " не знаят какво е героизъм и не седят зад думите си ", " страната им е бащиния ", " желаят да пълнят джобовете си ", " да защитят един някогашен министър ръководител като безусловно завладяват правото ".

На финала Гешев се базира на Бог и изрично разгласи, че няма да се откаже: " Нашата вяра е страната ни, родината ни и справедливостта и единствено делата имат значение... Кое не харесват на прокуратурата? Че няма към този момент свещени крави? Защита на тези, които късат живо месо и нямат позор от Бог и нищо свято? Не си мислете, че няма да дойдат и за вас и за всеки свободно мислещ магистрат. Аз избрах и няма да мълча. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР