ВСС отхвърли като недопустимо искането за отстраняване на главния прокурорГешев:

...
ВСС отхвърли като недопустимо искането за отстраняване на главния прокурорГешев:
Коментари Харесай

Сигналът на Рашков - едно правно нищо

ВСС отхвърли като неприемливо настояването за премахване на основния прокурор
Гешев: Преследва се политическа цел - премахване на целия Висш правосъден съвет

Проф. Стоилов се черви пред сътрудниците си

“Какво обсъждаме? Едно правно нищо е ревюто на служебния министър на вътрешните работи. Към него са приложени главно медийни изявления и прессъобщения на прокуратурата, които демонстрират положителната є работа”. Това съобщи през днешния ден основният прокурор Иван Гешев пред Пленума на Висшия правосъден съвет.

Седем часа продължи дебатът на магистратите по това “правно нищо” и приключи по този начин: с 12 гласа “за” и осем “против” Висш съдебен съвет одобри за неприемливо настояването за предварително освобождение на основния прокурор. Гешев не взе участие в гласуването.



Повечето от членовете на Висш съдебен съвет участваха в дебата посредством видеовръзка.

Рашковият сигнал бе импортиран от служебния правосъден министър Янаки Стоилов, който ръководеше съвещанието. Със забележително самообладание той изслушваше юридическите причини на множеството от сътрудниците си, че въобще като министър няма правна легитимация да прави сходно предложение. Някои от членовете на Висш съдебен съвет непосредствено питаха Стоилов дали е осведомен с материалите на Рашков, откакто се е заел политически да стои зад тях. Изказаха се и мнения, че даже да се одобри, че Гешев е направил дисциплинарно нарушаване, да вземем за пример предишното лято при претърсванията в кабинетите на чиновници на Президентството, то ще стане, откакто са изтървани наложителните периоди, в които против него може да се образува дисциплинарно произвеждане.

Смият Гешев означи неуместното състояние на професора по право Янаки Стоилов и му сподели: “Съжалявам и се оправдавам, че сте заставен да подпишете това предложение с ясната мисъл, че това е един политически акт, който политически акт, като се изключи че няма никакви причини, преследва една нелегитимна политическа цел. Тя е не премахване на основния прокурор, а компрометиране на Висш съдебен съвет и преодоляване на правосъдната система или част от нея”, разгласи Гешев. Той благодари на всички прокурори, следователи и правосъдни чиновници, тъй като “всичко това, което се случва и ще продължи да се случва е в следствие не на това, че прокуратурата не работи, а тъкмо тъй като работи. За първи път бяха повдигнати обвинявания на настоящ министър и заместник-министър, упрекнати са лица, които до момента са се считали за недосегами и лица, които работят в интерес на непозната страна. Замразени са средства и активи за към 3 милиарда лева Сигурен съм, че ще продължим да работим в полза на хората и на българските граждани” сподели Гешев пред членовете на Висш съдебен съвет.

По време на полемиката той за стотен път повтори, че не е имало никакво навлизане в Президентството, сътрудниците му от две прокуратури са имали разрешителни от две разнообразни съдилища, с които са отишли и са си извадили пропуски, а до кабинетите, които е трябвало да претърсят са били отведени от основния секретар на Президентството. Гешев разясни и за какво при следствени дейности, свързани с лица от висшите етажи на властта, не вземат участие чиновници на Министерство на вътрешните работи - тъй като те са длъжни да рапортуват на вътрешния министър, който е част от изпълнителната власт. В случая с претърсването на кабинета на настоящия екоминистър Нено Димов, на неговия заместител Красимир Живков или на съветници в Президентството, за обезпечаване на местата за огледи са употребявани чиновниците от Бюрото за отбрана на очевидци.

След цялостната злополука на Рашков и Стоилов във Висшия правосъден съвет, първа точка в дневния ред на Народното събрание през днешния ден е тяхното чуване за сигнала за премахване на основния прокурор. “Правното нищо” продължава и в пленарната зала.
Депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев: А къде е оставката на Лозан Панов?


Депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев попита сътрудниците си дали виждат по какъв начин ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов уронва престижа на правосъдната власт.

“Ако желаеме да приказваме за това кой уронва престижа на правосъдната власт, къде е тук диалогът за Лозан Панов”. Това попита през днешния ден в Народното събрание народен представител от Движение за права и свободи Йордан Цонев.

И добави: “Той не урони ли престижа, не е ли политически зает, не изнася ли политически отчети, не взе участие ли в политически събития? Не е ли страна в политическия развой, макар експлицитната възбрана? Има доста доказателства за това”, добави Цонев.

Изявлението му бе във връзка “поканата” от Христо Иванов от “Демократична България” към всички депутати да наблюдават полемиката за премахване на Гешев във Висш съдебен съвет, както и да вземат участие в съвещания за промени в правосъдната система, в това число и на Конституцията.

“ДПС ще взе участие във всевъзможни съвещания и разговор по всички тематики, в това число и за правосъдната промяна. Ние неведнъж сме заявили, че сме за независимостта на правосъдната власт”, съобщи Цонев. И добави, че идната седмица от Движение за права и свободи ще желаят чуване на министрите на финансите и стопанската система за описите по закона “Магнитски”.

Пред постройката на Висш съдебен съвет
Червен поп води 19-те бойци на „ Боец “


Отец Дионисий с алено расо застана отпред на бойците от “Боец”, които попречиха на придвижването на трамваите по ул. “Екзарх Йосиф”.

Дежурните от 14 до 19 деятели на придвижване “Боец” блокираха през днешния ден трамвайната линия по улица “Екзарх Йосиф” пред постройката на Висш съдебен съвет преди началото на съвещанието. Те се оповестиха за оставка на основния прокурор и приветстваха правосъдния министър Янаки Стоилов, който дойде, с цел да управлява съвещанието. Начело на групата с червени одежди се яви свещеникът с неразбираем статут отец Дионсий. Наблюдатели на събитието заключиха, че попът е живо доказателство, че с изключение на бяло и черно духовенство, в България има и алено духовенство.

Шефът на “Боец” Георги Георгиев, който е упрекнат за нахлуване над публицист, внесе искане за оставката на Гешев с 8 000 подписа.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР