ВСС може да отлага решението за Иван Гешев до есента.

...
ВСС може да отлага решението за Иван Гешев до есента.
Коментари Харесай

Янаки Стилов: ВСС се мъчи да блокира работата си с Гешев

Висш съдебен съвет може да отсрочва решението за Иван Гешев до есента. Това сподели някогашният министър на правораздаването Янаки Стоилов в ефира на bTV. По думите му в момента се намира в обстановка, при която Висш съдебен съвет се мъчи да блокира процедурата. Висшият правосъден съвет е задължен да прегледа всъщност това искане. Той би трябвало да обясни дали приема освобождението или не.

Според Стоилов Висш съдебен съвет се е подготвил, че в случай че актуалният правосъден министър не предприеме премахване на грешките в настояването на Стоилов, да го оставят отново без разглеждане. Аз се запитвам дали задачата на Висш съдебен съвет не е да свърши мандата си преди да се произнесе.

Имаме едно превратно практикуване на власт от органа за ръководство на правосъдната власт. Ако беше приел чисто процедурни правила е друго. Висш съдебен съвет, който другояче е доста сензитивен за разделянето на управляващите, не извършва това да реагира и да каже всъщност какво му е мнението ", сподели Стоилов. " Това запълва медийното пространство с трикове, които усложняват ненужно един въпрос, който стои на дневен ред, заключи той.
 Висш съдебен съвет замота въпроса с освобождението на Гешев
Висш съдебен съвет замота въпроса с освобождението на Гешев

Първо да се отстранят неточности в настояването на Янаки Стоилов

Припомняме, че през вчерашния ден Магистратите от Висш съдебен съвет отложиха разглеждането на процедурата от втора точка на дневния ред на кадровия орган - процедурата по предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев, импортирана от правосъдния министър Надежда Йорданова.

Причината за отлагането - с цел да се отстранят нередовности в процедурното предложение на някогашния длъжностен правосъден министър проф. Янаки Стоилов, което влезе като точка 1. Магистратите настояха в 7-дневен период министърът на правораздаването да в профил нередностите.

Преди откриването на вчерашното съвещание основният прокурор Иван Гешев упрекна правосъдния министър Надежда Йорданова, че единствено обикаля телевизионните студия и популяризира погрешни изказвания.

От своя страна министър Йорданова съобщи, че е извънредно време България да получи основен прокурор, който пази правата на хората, без да ги нарушава и не се прикрива зад полицейско принуждение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР